Θερμίδες: Πώς θα τις κάψετε χωρίς γυμναστική

  24 March, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Θερμίδες: Πώς θα τις κάψετε χωρίς γυμναστική

Αυτό ονομάζεται θερμογένεση χωρίς άσκηση (non-exercise activity thermogenesis) ή εν συντομία NEAT και περιγράφει περιστασιακές κινήσεις και δραστηριότητες που σπάνια θα συμπεριλαμβάνατε στις ασκήσεις σας – Και αυτό είναι που τις κάνει τόσο πολύτιμες!

Κάντε γενική καθαριότητα στο σπίτι

Το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή αερόβιας άσκησης, εφόσον κινείστε γρήγορα μέσα στα δωμάτια.

Μισή ώρα γενικού καθαρισμού, όπως ξεσκόνισμα, καίει περίπου 106 θερμίδες.

Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας καίει περίπου περίπου 70 θερμίδες, ενώ το πλύσιμο και το δίπλωμα των ρούχων καίνε άλλες τόσες.

Και μην κάνετε μόνο τα πάνω πάνω, καθαρίστε και κάτω από τα έπιπλα – μετακινώντας τα μπορείτε να κάψετε έως και 340 θερμίδες την ώρα.

Μην ξεχάσετε να τινάξετε τα χαλιά και τα σεντόνια.

Το βάρος και οι κινήσεις που κάνετε για να απομακρύνετε τη σκόνη «δουλεύουν» δικέφαλο, τρικέφαλο, κορμό και καρδιά. Όσο πιο βαρύ το χαλί ή το πάπλωμα που τινάζετε τόσο πιο «δουλεύουν» δικέφαλο, τρικέφαλο, κορμό και καρδιά.

Βγάλτε βόλτα τον σκύλο

Αν έχετε σκύλο, είστε ιδιαίτερα τυχεροί, αφού πέρα από έναν πιστό φίλο έχετε και μια καλή ευκαιρία για περπάτημα.

Αναλάβετε εσείς να τον βγάζετε βόλτα και θα αυξήσετε σημαντικά τα βήματα που κάνετε κάθε ημέρα.

Ασχοληθείτε με την κηπουρική

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η κηπουρική συγκρίνεται με ήπιας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση, η οποία μπορεί να κάψει ως και 300 θερμίδες μέσα σε 30-45 λεπτά.

Το σκάψιμο είναι μια εξαιρετική άσκηση αντίστασης που γυμνάζει τετρακέφαλους, μηρούς και γλουτούς, τον κορμό, τους ώμους και τα χέρια, ενώ η μετακίνηση των γλαστρών αντιστοιχεί σε μια προπόνηση με βάρη.

Κουρεύοντας το γκαζόν για 30 λεπτά, θα κάψετε περίπου 135 θερμίδες εάν είστε γύρω στα 57 κιλά και 200 θερμίδες εάν είστε γύρω στα 85 κιλά.

Συναντήσεις και κλήσεις on the go

Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή έχετε προγραμματισμένες κλήσεις, κάντε μια βόλτα σε ένα ήσυχο μέρος.

Εάν δεν χρειάζεται να κοιτάζετε μια οθόνη, βάλτε το κινητό στην τσέπη σας, συνδέστε τα ακουστικά σας και κάντε τις απαραίτητες συνομιλίες ή εικονικές συναντήσεις όσο βρίσκεστε καθ’ οδόν.

Κάντε τα ψώνια σας

Ακόμη κι αν δεν πηγαίνετε γυμναστήριο, σίγουρα πηγαίνετε για ψώνια. Σφίξτε την κοιλιά, μοιράστε το βάρος ισόποσα και στα δύο χέρια και κουβαλήστε τα ψώνια κρατώντας τις σακούλες κοντά στο σώμα σας.

Κάντε το τραπέζι στους φίλους σας

Καλέστε φίλους στο σπίτι και κάντε τους το τραπέζι για να κάψετε θερμίδες προετοιμάζοντας το γεύμα.

Τριάντα λεπτά μαγειρικής καίνε περίπου 70 θερμίδες, ενώ 15 λεπτά έντονου γέλιου μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε έως και 40 θερμίδες.

Πλύντε το αυτοκίνητό σας

Το πλύσιµο του αυτοκινήτου για 30 λεπτά θα σας βοηθήσει να κάψετε 135 θερµίδες εάν ζυγίζετε 57 κιλά και 200 αν το βάρος σας είναι 85 κιλά.

Ποιος χρειάζεται καρέκλα; Καθίστε σε μια μπάλα γυμναστικής

Αντικαταστήστε την καρέκλα του γραφείου σας με μια μεγάλη μπάλα γυμναστικής, για να μειώσετε την ενόχληση στην περιοχή της μέσης και να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Ενώ κάθεστε στην μπάλα, μπορείτε να κάνετε και μερικές ήπιες διατάσεις για να αυξήσετε την κινητικότητα στις συνήθως πιο καταπονημένες περιοχές όπως ο αυχένας, η λεκάνη και η σπονδυλική σας στήλη.

Κοιμηθείτε αντί να κάθεστε

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal», οι συμμετέχοντες που, αντί να κάθονται, έπαιρναν έναν υπνάκο για 30 λεπτά κάθε μέρα έχασαν περίπου 1 κιλό και 1,75 εκ. από τη μέση.

 

  24 March, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα