Θερμίδες: Πώς θα τις μειώσετε χωρίς να κάνετε δίαιτα

  22 May, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Θερμίδες: Πώς θα τις μειώσετε χωρίς να κάνετε δίαιτα

Πολλές φορές, παράλληλα με την σωστή διατροφή και την άσκηση, λίγο η κατακράτηση λίγο οι ορμονικές αλλαγές και το άγχος, μας φορτώνουν με περιττά κιλά ή μας φουσκώνουν, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περίεργα. Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, η αλλαγή μικρών καθημερινών συνηθειών που σας προσθέτουν παραπάνω θερμίδες -τις οποίες και δεν χρειάζεστε- μπορεί να είναι σωτήρια.

Μην «πίνετε» τις θερμίδες

Τα ποτά μπορεί να αποτελούν μια ξεχασμένη πηγή θερμίδων. Τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων και τα ποτά περιέχουν περιττές και πολλές θερμίδες, αυξάνουν την πείνα, ενώ συνδέονται με πολλές παθήσεις όπως  η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Προτιμήστε black coffee

Ο καφές συνοδεύει πολλές στιγμές μέσα στην ημέρα μας. Καλό είναι, λοιπόν, να μην τον φορτώνετε με ζάχαρη ή λιπαρά γάλατα και κρέμες. Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τη ζάχαρη, ξεκινήστε με το να την αντικαταστήσετε με στέβια ή μαύρη και επιλέξτε γάλα χαμηλών λιπαρών ή κάποιο vegan χωρίς ζάχαρη.

 

Συνδυάστε βότανα για τα ροφήματά σας ή σκέτο κακάο

Αντί για ένα ρόφημα σοκολάτας με σκόνες γάλακτος και ζάχαρη, επιλέξτε σκέτο κακάο με λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών ή vegan χωρίς ζάχαρη. Χαρίστε στον οργανισμό σας μια πλούσια πηγή από πολυφαινόλες.

Ανακαλύψτε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και τις ξεχωριστές μυρωδιές τους, συνδυάζοντας σε σκέτα ροφήματα τη λεβάντα, το μελισσόχορτο, το τσάι του βουνού, τη λουίζα (που είναι και διουρητική), το τριαντάφυλλο, το φλισκούνι και πολλά άλλα.

Η γη έχει φροντίσει για την καλή υγεία του σώματος και του νου μας.

Επιλέξτε άπαχο κρέας

Το καθαρό και άπαχο κρέας όπως το φιλέτο μοσχάρι ή η γαλοπούλα, το φιλέτο κοτόπουλο και το ψάρι σάς γλιτώνουν από θερμίδες, κακή χοληστερίνη και τα «κακά» λιπαρά του κόκκινου κρέατος.

Φάτε μια – δυο μπουκιές από το επιδόρπιο

Μπορεί κάθε μέρα μετά το φαγητό να έχετε ανάγκη για ένα γλυκάκι. Επιλέξτε τις πιο υγιεινές εκδοχές από ένα επιδόρπιο με μέλι αντί για ζάχαρη, με φρέσκα φρούτα αντί για σιρόπια, με ξηρούς καρπούς και όχι λιπαρές κρέμες. Φάτε δυο κομμάτια σοκολάτα και μια – δυο κουταλιές από το παγωτό.

Μειώστε τα λιπαρά dressings

Αντί για μαγιονέζα και κρέμα βαλσάμικου, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη αντίστοιχα, χρησιμοποιήστε αβοκάντο και ελαιόλαδο, μυρωδικά και γιαούρτι, μηλόξυδο, λεμόνι και μουστάρδα χωρίς ζάχαρη και χαμηλή σε αλάτι.

Διαλέξτε τυριά με χαμηλά λιπαρά

Όλα τα τυριά είναι πεντανόστιμα αλλά θέλουν μέτρο. Κρατήστε τα πολύ λιπαρά για ειδικές περιπτώσεις και στο καθημερινό τραπέζι σας, βάλτε ανθότυρο, τσαλαφούτι, κατίκι Δομοκού ή cottage cheese.

Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα

Τα ολόκληρα φρούτα θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα συστατικά για τη συνολική καλή υγεία σας. Ειδικότερα, σε σχέση με τους χυμούς φρούτων, είναι πιο δύσκολο να σας οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση γιατί χορταίνουν, αποδεδειγμένα, περισσότερο. Περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες.

Μαγειρέψτε μόνοι σας

Όταν αγοράζετε φαγητό απ’ έξω, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε 100% τι περιέχει. Μπορεί ακόμα και τα υγιεινά γεύματα να κρύβουν σάκχαρα και λίπη, αυξάνοντας τις θερμίδες κατακόρυφα. Καλύτερα να έχετε εσείς τον έλεγχο όσων καταναλώνετε.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Συνήθως, τα πιάτα για δείπνο είναι περίπου 44% μεγαλύτερα από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1980. Επόμενο είναι ο σύγχρονος άνθρωπος να τρώει περισσότερο με αυτό τον τρόπο. Επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο για να ελέγχετε τις μερίδες σας και να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση

Με μικρές τροποποιήσεις καθημερινά, φαίνεται ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να μειώσετε αρκετές θερμίδες χωρίς να χάσετε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας, της δύναμης του σώματος και της διαύγειας του νου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ίσως, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

 

  22 May, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ