Θλίψη για τον παπα Σταύρο Καρπαθιωτάκη

mesaralive.gr  28 August, 2018
Θλίψη για τον παπα Σταύρο Καρπαθιωτάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιάς (Βαρβάρων), του πατρογονικού χωριού του μεγάλου Κρητικού Νίκου Καζαντζάκη, όπου και το Μουσείο του, πληροφορήθηκε με θλίψη την αποδημία εις Κύριον του παπα-Σταύρου Σκαρπαθιωτάκη, ενός ιερέα και ανθρώπου-πρότυπο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ανέθεσε στον πρόεδρό του να το εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Ιωάννου, δημιούργημα του παπα-Σταύρου, και να εκφράσει στην οικογένεια του θανόντος τα θερμά συλλυπητήρια του Συλλόγου.
Ο παπα-Σταύρος συνδέθηκε άρρηκτα με το μεγάλο μας στοχαστή, ποιητή και συγγραφέα, όντας, ως γνωστόν, ο μόνος ιερωμένος που τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, υπομένοντας τις συνέπειες που είχε γι’ αυτόν η τολμηρή αυτή πράξη του.
Στα εγκαίνια του Μουσείου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους, τον Ιούλιο 1983, ο παπα-Σταύρος ετέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, παρουσία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, του ιδρυτή του Μουσείου Γιώργου Ανεμογιάννη, της χήρας του συγγραφέα Ελένης Καζαντζάκη, του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, πολλών εκπροσώπων της πνευματικής και πολιτικής ζωής της εποχής και μεγάλου πλήθους κόσμου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς (Βαρβάρων) επιθυμεί να εκφράσει και με τον τρόπο αυτό τη θλίψη του για το θάνατο του παπα-Σταύρου και τη βαθειά εκτίμησή του για το έργο του, καθώς και τα θερμά συλλυπητήριά του στη σύζυγό του, σεβαστή πρεσβυτέρα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια και δισέγγονά του.
Είθε ο βίος και τα πεπραγμένα του παπα-Σταύρου να γίνουν παράδειγμα πρός μίμηση σε μια εποχή σαν την τωρινή, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει από πρότυπα αγνότητας, τόλμης, ευαισθησίας, αυταπάρνησης, αλτρουισμού, αποφασιστικότητας και δημιουργικότητας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, μακαρία η οδός που οδεύει πλέον και αιωνία η μνήμη του.

Το τελευταιο αντίο

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου είπαν το «τελευταίο αντίο» στον παπά Σταύρο Καρπαθιωτάκη. Πρόκειται για τον ιερέα, που τον Νοέμβριο του 1957, είχε τελέσει την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο πατέρας Σταύρος Καρπαθιωτάκης άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 86 χρόνων και κηδεύτηκε το μεσημέρι της Κυριακής, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Κνωσό.

Έφυγε κρυφά από το στρατό για να κηδέψει τον Καζαντζάκη
Για 15 χρόνια δεν γνώριζε κανείς ποιος ήταν ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο ίδιος ο παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης αποφασίζει το 1972 να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε δημοσιογράφο.

 

mesaralive.gr  28 August, 2018