Την Παρασκευή,20 Μαρτίου,θα συμβεί ένα σπάνιο φαινόμενο.

mesaralive  19 March, 2015 ΑΡΘΡΑ
Την Παρασκευή,20 Μαρτίου,θα συμβεί ένα σπάνιο φαινόμενο.

φωτο:youtube.com

Για κίνδυνο τύφλωσης κάνουν λόγο οι επιστήμονες!

Αύριο Παρασκευή θα συμβεί ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο, η ολική έκλειψη ηλίου, που έχει να παρουσιαστεί από το 1999. Όμως, τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα με κάμερα, όπως σήμερα και έτσι, υπάρχει η περίπτωση εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο να θέλουν να απαθανατίσουν τον εαυτό τους σε ευθεία γραμμή με το φαινόμενο.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η προσπάθεια των χρηστών να βγάλουν selfies την ολική ηλιακή έκλειψη να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ακόμα και τύφλωση.

Ο Daniel Hardiman-McCartney, κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε με αφορμή την ημέρα της ηλιακής έκλειψης στις 20 Μαρτίου, ότι η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με iPhone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση.

Ο Βρετανός επιστήμονας διευκρινίζει ότι τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν καθόλου τα μάτια από μια ενδεχόμενη ζημιά και συνέστησε να φορούν οι πολίτες ειδικά γυαλιά τα οποία εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.

Επειδή στο Λονδίνο η έκλειψη θα λάβει χώρα στις 8:24 το πρωί (τοπική ώρα) και θα φθάσει στην μέγιστη έκτασή της στις 9:31 π.μ για να τελειώσει στις 10:41 π.μ., οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω του ό,τι αυτές είναι ώρες αιχμής. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν για τον παιδικό πληθυσμό, επειδή εκείνη την ώρα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και θα μπορούσαν να θέσουν την όρασή τους σε κίνδυνο.

Στην Αθήνα το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 10:40 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:44 π.μ. και θα λάβει τέλος στις 12:50 μ.μ. Όμως, λίγοι θα είναι οι τυχεροί που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ολική φάση της έκλειψης του ήλιου, αφού θα είναι ορατή μόνο σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο, ώστε να καλύπτει εντελώς τον ηλιακό δίσκο.

 

Πηγή: spirospero.gr

 

mesaralive  19 March, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα