Θολό το τοπίο για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης

  23 April, 2020 ΑΡΘΡΑ
Θολό το τοπίο για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης

Άδηλο το "αύριο" για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους

“Μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα” επικρατεί στις τάξεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενόσω παραμένει άγνωστο κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξει η εφετινή τουριστική σεζόν.

Πότε, πώς αλλά και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν; Οι απαντήσεις ... αγνοούνται.

Στην Κρήτη στις 1.200 ξενοδοχειακές μονάδες απασχολούνται περίπου 150.000 εργαζόμενοι.

Από τον τουριστικό κλάδο, δε, εξαρτώνται εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα, άλλων τομέων.

Η κυβέρνηση έδωσε παράταση στο επίδομα ανεργίας. Όμως, υπήρξαν κι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις και δεν έλαβαν... σεντ !

Οι άνθρωποι αυτοί “αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης” όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Τα 400 ευρώ του επιδόματος αρκούν για την κάλυψη ορισμένων καθημερινών αναγκών. Οι λοιπές υποχρεώσεις ωστόσο, τα δάνεια, τα ενοίκια και οι λογαριασμοί τρέχουν. Και πώς θα πληρωθούν;

Πάγιο αίτημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποτελεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων. Μολαταύτα, επειδή ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν (αλλά και το πώς), προτείνεται επίσης η ένταξη του προσωπικού που δεν θα εργαστεί στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων: Όσες και όσοι δηλαδή δεν απορροφηθούν, να λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.

“Έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις τις οποίες στηρίζουμε. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για εκείνους που θα εργαστούν και για εκείνους που δεν θα εργαστούν” ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.

Η έναρξη της σεζόν είναι πολύ πιθανό να φέρει και άλλες σχέσεις εργασίας: Με 4ωρη απασχόληση, μοιάζει εξαιρετικά απίθανη η συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, στο τέλος της περιόδου.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Η “ρεαλιστική πρόταση” που κατέθεσε στον ... αέρα της ΕΡΤ ο κ. Κοκολάκης είναι η εξής: “Οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τους εργοδότες να επιδοτηθούν από το κράτος, για να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις”.

 

Ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν ξεχνά, φυσικά, τα θέματα “υγιεινής και ασφάλειας” για όλους (εργαζόμενους και πελάτες) εν όψει της “επόμενης μέρας”.

 

  23 April, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα