Thomas Cook: Στο “κόκκινο” η αγωνία των ξενοδόχων

neakriti.gr  24 September, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Thomas Cook: Στο “κόκκινο” η αγωνία των ξενοδόχων

Η χρεωκοπία επηρεάζει 25 ξενοδοχεία της Κρήτης

Με κομμένη την «ανάσα» παρακολουθούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης τις παρενέργειες από το «κανόνι» της Thomas Cook στον τουρισμό και τη μεγάλη «χασούρα» στα ταμεία τους που σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ στο νησί. Ωστόσο ο χειρότερος εφιάλτης –που δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι-  είναι να επηρεαστούν 25 ξενοδοχεία που λειτουργούν μέσω franchise στην Κρήτη.

 

«Φοβόμαστε μην χαθούν θέσεις εργασίας»

Ενδεικτικά για τη μονάδα στη Σητεία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα καθώς έχει διασωθεί η Σκανδιναβική θυγατρική της Thomas Cook. Αγωνία όμως υπάρχει για άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί που δεν αποκλείεται να δεχτούν κλυδωνισμούς, κυρίως όσες έχουν Γερμανούς πελάτες.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης «οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή και τα πράγματα είναι ρευστά. Αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι αν θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές και αν θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα για να μπουν στο ταμείο. Φοβόμαστε επίσης ότι μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας ή ακόμα και να κλείσουν ξενοδοχεία.

Αγωνία για τη Neckermann

Συγκεκριμένα οι θυγατρικές της εταιρείας σε Τσεχία, Πολωνία, Σκανδιναβία και Ουγγαρία διασώθηκαν προς μεγάλη ανακούφιση, ωστόσο αγωνία κυριαρχεί για τη γερμανική θυγατρική εταιρεία της Thomas Cook, «Neckermann Reisen» και τα ξενοδοχεία στο νησί μας που συνεργάζονταν με τον γερμανικό tour operator.

Όπως τόνισε  ο κ. Χαλκιαδάκης: «Τα ποσά που έχουν χάσει οι ξενοδόχοι είναι τεράστια. Περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα γίνει με τη Neckermann. Να ξέρετε ότι αν γλιτώσει η θυγατρική αυτή, θα είναι τεράστιο αβαντάζ για την Κρήτη και η οικονομική ζημία πολύ μικρότερη για το νησί μας. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι «δουλεύουν» με Γερμανούς επισκέπτες, παρά με Βρετανούς. Για τους πελάτες που είχαν μείνει στα ξενοδοχεία από τις 15 Ιουλίου και μετά, οι πληρωμές δεν έχουν γίνει ακόμα».

Eπιστρέφουν με 7 πτήσεις οι τουρίστες

Σε ότι αφορά τους εκατοντάδες τουρίστες που βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη μέσω του κολοσσού Thomas Cook που κατέρρευσε, ήδη δρομολογούνται οι πτήσεις για την επιστροφή στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα: «από το Ηράκλειο και το Λασίθι υπάρχουν συνολικά 1.654 άτομα για τα οποία έχουν προγραμματιστεί 5 πτήσεις την Τρίτη και δύο ακόμα μεταμεσονύχτιες. Πρόκειται για πτήσεις προς τη Μ. Βρετανία καθώς οι υπόλοιποι τουρίστες επιστρέφουν κανονικά με τις πτήσεις τους και δεν επηρεάζονται. Αν υπάρξει πρόβλημα με μεμονωμένους τουρίστες της Tomas Cook, θα αναζητήσουμε λύσεις».

Μέχρι την Κυριακή εκτιμάται ότι η επιστροφή των επιβατών προς τη Μ.Βρετανία  θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια και προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ.Πλιάκα ακόμα και οι ουρές που προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για τους τουρίστες της Thomas Cook ήταν απόλυτα δικαιολογημένες λόγω του συνωστισμού, ενώ προκύπτει πάντα ο κίνδυνος των καθυστερήσεων στις πτήσεις.

 

neakriti.gr  24 September, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ