Thomas Cook: Το τελικό κόστος και η επόμενη μέρα στον τουρισμό

euro2day.gr  30 September, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Thomas Cook: Το τελικό κόστος και η επόμενη μέρα στον τουρισμό

Το κόστος της πτώχευσης, τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και το κρας τεστ για κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Το κενό στην αγορά, τα στοιχήματα για τις αεροπορικές θέσεις και τα συμβόλαια των ξενοδοχείων του 2020. Επί τάπητος οι προσαρμογές στρατηγικής.

Η πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook και η διαχείριση των συνεπειών της δεν αποτελεί μόνο το θεμελιώδες στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός. Εξελίσσεται, ταυτόχρονα, σε κρας τεστ για την κυβέρνηση, καθώς καλείται να διαχειριστεί μια κρίση, δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Και αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων του τουρισμού με τους οποίους επικοινώνησε το Εuro2day.gr τις τελευταίες μέρες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στην κυβερνητική παράταξη), το κρας τεστ δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για την κυβέρνηση τις πρώτες πέντε κρίσιμες μέρες, τουλάχιστον, μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης.

Για την ακρίβεια, οι χειρισμοί προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του τουριστικού κόσμου που συνδέεται με την πτώχευση του Thomas Cook. Τόσο για την καθυστερημένη ανακοίνωση των μέτρων στήριξης, όσο και την ουσία επιμέρους ρυθμίσεων.

Κατά κύριο λόγο, τα βέλη στράφηκαν προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εμφανίστηκε ανέτοιμο να ανακοινώσει άμεσα μέτρα διευκόλυνσης, όπως την απαλλαγή επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί, αλλά δεν θα εισπραχθούν λόγω της πτώχευσης. Μέτρο, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του χώρου, το οποίο εφαρμόστηκε στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή την πτώχευση ρωσικών και δυτικοευρωπαϊκών tour operators, σε περίοδο που η χώρα δεσμευόταν από μνημόνια.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου συνέδεαν τη δυστοκία του Υπ.Οικ. με τη διαδικασία αξιολόγησης και την παρουσία εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα εκείνες τις μέρες.

Το υπουργείο Τουρισμού, από την πλευρά του, ανακοίνωσε εξαρχής τη λειτουργία συντονιστικού κέντρου για τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως προκύπτει, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, δεν κατάφερε να συντονίσει ούτε τους παράγοντες των κορυφαίων φορέων του τουρισμού. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, ήταν να περισσεύουν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς από την πτώχευση.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός φρόντισε να πάρει αποστάσεις από πρόχειρες εκτιμήσεις και ανέθεσε στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) να εκπονήσει μελέτη για το θέμα. Την ίδια στιγμή, άλλοι κορυφαίοι παράγοντες του χώρου ανέβαζαν τις εκτιμώμενες ζημίες έως και στο μισό δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός

Σύμφωνα με ανεπίσημα αλλά επιβεβαιωμένα στοιχεία προερχόμενα από τον πτωχευμένο όμιλο, οι ζημιές για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Thomas Cook ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ, από τα οποία 69,5 εκατ. ευρω αφορούν ξενοδοχεία της Κρήτης.

Η ζημιά για το διάστημα από την αναγγελία της πτώχευσης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (όταν ολοκληρώνεται η θερινή τουριστική περίοδος στις περισσότερες περιοχές) ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Μόνο οι επιχειρήσεις που συνδέονταν με τον Thomas Cook και πλήττονται άμεσα από την κατάρρευσή του εκτιμάται ότι φτάνουν τις 500. Όλες τους συγκαταλέγονται στις πιο εμπορικές, υψηλής ζήτησης, επιχειρήσεις καταλυμάτων της χώρας.

Η ζημιά που καταγράφουν ισχυροί παίκτες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 εκατ. ευρώ έκαστος. Ενδεικτικά, ξενοδοχείο δυναμικότητας 150 δωματίων σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας καταγράφει ζημιά 2 εκατ. ευρώ.

Και ενώ η συνολική ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό και το σύνολο της οικονομίας θα αποτιμηθεί σε δεύτερο χρόνο, καταγράφονται ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά, καθώς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξετάζουν περικοπές δαπανών για να «αντέξουν». Κατά κάποιους υπολογισμούς, που μένει να επιβεβαιωθούν, προκύπτει ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε εργασίες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στα ξενοδοχεία ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου (συντηρήσεις, ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις), οι οποίες επανεξετάζεται αν θα προχωρήσουν ή και αναστέλλονται.

Κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή εξηγούσε στο Euro2day.gr πως το 2018 δαπανήθηκαν για τέτοιες εργασίες στα ξενοδοχεία 1,6 δισ. ευρώ και υπολογίζεται πως από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 επρόκειτο να δαπανηθούν επιπλέον 1,5-2 δισ. ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, ωστόσο, που διαμορφώνει η πτώχευση του Thomas Cook, φαίνεται πως επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε πολλούς ξενοδόχους. Εκφράζεται, μάλιστα, η απαισιόδοξη εκτίμηση πως το ποσό που θα διατεθεί τελικά για αυτές τις εργασίες ενδέχεται να μην υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

 

euro2day.gr  30 September, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ