Τι αλλάζει η νέα απογραφή για το ΠΑΣΟΚ - Τελική ευθεία για τα «πράσινα» ψηφοδέλτια

  02 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τι αλλάζει η νέα απογραφή για το ΠΑΣΟΚ - Τελική ευθεία για τα «πράσινα» ψηφοδέλτια

H ανακοίνωση των αλλαγών στην κατανομή των εδρών φέρνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ανακηρύξει την λίστα των υποψηφίων να προσδιορίζεται χρονικά στα μέσα Ιανουαρίου.

Παρότι οι εκτιμήσεις που έγιναν στα γιορτινά τραπέζια ήθελαν τις εκλογές να αργούν ακόμα, η επίσπευση της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος έως τις 10 Ιανουαρίου, φέρνει την Χαριλάου Τρικούπη μπροστά στις τελικές πινελιές στην λίστα, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Οι κρίσιμες έδρες

Η μεγαλύτερη αλλαγή για το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην Αρτα, που γίνεται πλέον διεδρική, άρα εκ των πραγμάτων η έδρα (που είχε κερδηθεί το 2019 από τον Χρήστο Γκόγκα) χάνεται.

Άλλες κρίσιμες τριεδρικές, στις οποίες σήμερα υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δεν επηρεάζονται, δίνοντας μια ανάσα σε βουλευτές της περιφέρειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους εκεί και το προηγούμενο διάστημα ανησυχούσαν για τον τρόπο που ενδεχομένως επηρεαστούν οι περιφέρειές τους από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για τους βουλευτές που εκλέγονται στην Αττική και στις περιοχές που κερδίζουν έδρα (Νότιος Τομέας, Δυτικός Τομέας, Βόρειος Τομέας και Ανατολική Αττική) η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται στην Ανατολική Αττική, που το 2019 η έδρα είχε χαθεί την τελευταία στιγμή -με τα σημερινά ποσοστά του κόμματος και τις επιπλέον δύο έδρες στην περιοχή, η εκπροσώπηση είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή.

Η «προοδευτική εναλλακτική»

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, πάντως, τα κεντροαριστερά στελέχη ξέρουν πως οι όποιες αλλαγές μπορούν να τους βγουν στην κάλπη της απλής αναλογικής, που το πρώτο κόμμα χάνει το πλεονέκτημα του μπόνους -αρκεί το ποσοστό τους να είναι ένα ισχυρό διψήφιο. Για να το πετύχουν, στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να επενδύουν σε έναν «διμέτωπο» απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ επιχειρεί εμμονικά να εξυφάνει το αφήγημα ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» εμπεριέχει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο οδηγού. Όσοι υιοθετούν αυτή τη λογική, προσβάλλουν ευθέως τον λαό της δημοκρατικής παράταξη», ανέφεραν χαρακτηριστικά, απαντώντας στα περί «Σοσιαλ-Καμμένου» από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι μία φήμη την οποία διακινεί η κυβέρνηση, γιατί την ευνοεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το σκιάχτρο, που περιφέρει, μήπως και πάρει καμιά ψήφο η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε και ο Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, όταν κλήθηκε να σχολιάσει (ΣΚΑΪ) τα περί υπόγειων διαδρομών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ -συζήτηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ξεκινήσει από την πλευρά της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να προβάλουν ως η προοδευτική εναλλακτική για τους πολίτες, μια θέση που τους βάζει απέναντι της ΝΔ και παράλληλα σε έναν άτυπο ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο.

 

  02 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα