Τι απαντούν οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη;

  13 August, 2019 ΑΡΘΡΑ
Τι απαντούν οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη;

Σχείχονται μεταξύ τους οι πρόσφατοι σεισμοί;

Kαθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι παρά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη. Ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε τη Δευτέρα βόρεια του Αγίου Νικολάου μπορεί να έγινε πολύ έντονα αισθητός σε όλο το νησί, δεν ανησυχεί όμως και τους επιστήμονες.

Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την Έλλη Κοκάλη για τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μαρίνος Χαραλαμπάκης ξεκαθάρισε ότι: «είναι μια περιοχή η οποία έχει σεισμικότητα, «δίνει» σεισμούς, τα μεγέθη είναι ακόμη μικρά, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ωστόσο ο,τιδήποτε γίνεται και πρέπει να λάβουμε (υπόψιν) και την συγκεκριμένη περίπτωση όπου έχουμε επαναλαμβανόμενους σεισμούς σχετικά σημαντικών μεγεθών – έστω και 3,5- 4,5 Ρίχτερ- το παρακολουθούμε να δούμε την εξέλιξή του, αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο».

Δεν σχετίζονται οι σεισμοί

Οι σεισμολόγοι ξεκαθάρισαν ότι οι σεισμοί που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, δεν έχουμε καμία σχέση μεταξύ τους.

Όπως είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λέκκας, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα 4,8 Ρίχτερ, πρόκειται για σεισμό με κύριο χαρακτηριστικό το «αυξημένο βάθος, που τον διαχωρίζει από τους άλλους σεισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον ελλαδικό χώρο. Δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους, ούτε ανήκει σε αυτό που λέμε γενικότερη διέγερση του ελληνικού χώρου».

Πρόσθεσε, δε, πως «φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός και δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Παράλληλα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση «δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης. Είναι τελείως ανεξάρτητα γεωδυναμικά φαινόμενα και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

 

  13 August, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα