Τι ισχύει από τις 25 Ιανουαρίου για καταστήματα, κομμωτήρια, μετακινήσεις

  22 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Τι ισχύει από τις 25 Ιανουαρίου για καταστήματα, κομμωτήρια, μετακινήσεις

Όλα τα ωράρια λειτουργίας - Ποια σχολεία δεν ανοίγουν

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας άναψαν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (εκτός από τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές). Σταδιακά λοιπόν, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αίρονται οι όλο και περισσότεροι περιορισμοί του lockdown και σταδιακά γίνονται βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ άμεσα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε το άνοιγμά τους. Μάλιστα, το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι αίτημα της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και να δοθεί η άδεια στους λαχειοπώλες να βγουν ξανά στους δρόμους. Την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, που είναι ένα από τα μέλη της επιτροπής. Επίσης, οι 32 λοιμωξιολόγοι της επιτροπής λένε «όχι» και στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ποια μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα μέτρα του lockdown για τον κορονοϊό ισχύουν έως και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, όμως όλα δείχνουν ότι τα μέτρα θα παραταθούν. Παρόλο που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται και τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται αισθητά, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν ακόμα να εισηγηθούν την ολική άρση του lockdown. Επομένως, αναμένεται να παραταθούν και μετά τις 25 Ιανουαρίου:

απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (λειτουργούν μόνο delivery και take away)
απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 έως τις 5:00

Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Με περιορισμούς θα εξακολουθεί να λειτουργεί το λιανεμπόριο και μετά τις 25 Ιανουαρίου Αναλυτικά:

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εμπορικά κέντρα

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών αλλά και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:
Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  22 January, 2021 ΑΡΘΡΑ