Τι ισχύει για χοχλιούς και αρωματικά φυτά - Πότε επιτρέπεται η συλλογή τους

https://www.neakriti.gr/  16 September, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Τι ισχύει για χοχλιούς και αρωματικά φυτά - Πότε επιτρέπεται η συλλογή τους


Οι χοχλιοί συλλέγονται όπως ακριβώς γίνεται και το κυνήγι!

Η περίπτωση του εφήβου με τα 25 κιλά χοχλιούς που συνελήφθη για παράνομο φορτίο και συλλογή των σαλιγκαριών στην Κρήτη έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι χοχλιοί συλλέγονται όπως ακριβώς γίνεται και το κυνήγι! Υπάρχει αναπαραγωγική περίοδος που απαγορεύεται και άλλη που επιτρέπεται! 

Η περίοδος που επιτρέπεται η συλλογή σαλιγκαριών είναι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, καθώς από 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου η συλλογή είναι απαγορευτική, καθώς τα σαλιγκάρια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, με την απαγόρευση να συνδέεται άμεσα με την προστασία των πληθυσμών. 

Παρά τα όσα πάντως κατά καιρούς ακούγονται, εκτός από τον περιορισμό της περιόδου συλλογής, περιορισμός στην ποσότητα δεν υπάρχει... Που σημαίνει ότι, εάν η συλλογή είναι εντός του διαστήματος που επιτρέπεται, όριο για το πόσο κάποιος θα μαζέψει... δεν υπάρχει.

Αντίθετα με το τι γίνεται με τους χοχλιούς... υπάρχουν απαγορεύσεις και στη συλλογή και στις ποσότητες στη συλλογή άγριων αρωματικών φυτών, όπως η μαλοτήρα και η μαντζουράνα σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Σε αυτό το αυστηρό καθεστώς, υποβάλλονται και όσοι παράγουν αρωματικά φυτά που θα πρέπει να δηλώνουν τις ποσότητες που συλλέγουν, στη λογική ότι για τον πλούτο του τόπου μας προσέχουμε για να έχουμε.

 

https://www.neakriti.gr/  16 September, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα