Τι και πότε αλλάζει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης-Δεν θα αυξηθούν από το 2027 λέει το υπουργείο

Το πρότυπο της Δανίας που ήδη νομοθέτησε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη για τους σημερινούς 55άρηδες αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας στη χώρα μας θα τεθεί στο τραπέζι στα τέλη του 2026, αρχές 2027, με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής, η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπεται τα επόμενα χρόνια αύξηση των ορίων καθώς έχουμε περιθώριο χρόνου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους εξής λόγους:
- Η Ελλάδα βρίσκεται στο «απυρόβλητο» την τελευταία δεκαετία καθώς μετά από την πίεση της Τρόικας αυξήθηκαν κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010.
- Επιπλέον με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής. Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7 έως 12 μήνες). Ωστόσο την περίοδο 2015-2020 δε σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει οπότε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν απαιτείται προς το παρόν να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, η τελευταία έκθεση της ΕΕ (Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,5 έτος έως το 2030. Υποδεικνύει, λοιπόν, για τη χώρα μας αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης το 2030 κατά 1,5 έτος - στα 68,5 έτη από 67 σήμερα - και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες - στα 63,5 έτη από 62 σήμερα.
«Αν οι προβλέψεις για αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβεβαιωθούν – τονίζει ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Μπέτσης - τα όρια ηλικίας πρέπει να αυξάνονται κατά 4 μήνες κάθε χρόνο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ολλανδία, έχουν προβλέψει στον σχετικό νόμο η αύξηση των ορίων ηλικίας να αντιστοιχεί στο 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Εμείς δεν έχουμε προκαθορίσει κάτι ανάλογο στο νόμο Κατρούγκαλου Πάντως είναι εύλογη η χρήση μεταβατικής περιόδου Πρακτικά το 62οέτος θα ανεβεί στα 63 και το 67ο στα 68. Με τη χρήση της μεταβατικής περιόδου η αύξηση θα είναι 4 μήνες κατ' έτος».
Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Η Δανία είναι η πρώτη χώρα από τις 9 που έχουν συνδέσει την αύξηση των ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, η οποία πήρε το πράσινο φως από το εθνικό της κοινοβούλιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια από το 2040, έναντι 67 σήμερα. Η αύξηση θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, στα 68 το 2030, στα 69 το 2035 και στα 70 το 2040 και θα αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 1970, δηλαδή όσους είναι σήμερα 55 ετών.
Οι άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το μοντέλο της Δανίας είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει σήμερα το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (67 και 62) στην ΕΕ μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν), τη Δανία (67) και την Ιταλία (67 και 64). Ακολουθούν η Ολλανδία με 66,6 έτη και η Πορτογαλία με όριο τα 66 έτη.
Δείτε επίσης
- Θερινές εκπτώσεις: «Πρεμιέρα» σήμερα με σαρωτικούς ελέγχους για τις πλασματικές μειώσεις τιμών
- ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου
- Αδειάζει η κλεψύδρα για τις φορολογικές δηλώσεις – Πιέσεις για παράταση της προθεσμίας
- Τραμπ: Δασμοί 30% στην Ε.Ε. από 1η Αυγούστου
- Ανήλικη εργασία: Σοκαριστική αύξηση 10% στον νομό Ηρακλείου