Το αντιμικροβιακό λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

  11 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Το αντιμικροβιακό λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

Μία από τις πιο δημοφιλείς συμβουλές για να ξεκινήσεις να τρέφεσαι σωστά, να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή για να βελτιώσεις συνολικά την υγεία σου είναι η εξής: να καταναλώνεις καθημερινά φρούτα και λαχανικά. 

Κι ενώ όλα ή σχεδόν όλα τέλος πάντων έχουν τη διατροφική τους αξία, κάποια από αυτά ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ένα από αυτά είναι και η μελιτζάνα. Ένα λαχανικό χαμηλών θερμίδων που κατέχει κεντρικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και δη στην ελληνική κουζίνα – κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Εκτός από νόστιμο στην ψητή ή μαγειρευτή του εκδοχή -ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο μουσακά-, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την ανθρώπινη υγεία.

Πρώτα όμως, λίγη ιστορία

Στην αρχαιότητα, η μελιτζάνα ήταν ιθαγενές φυτό της Ινδίας, αλλά καλλιεργούταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. 

Η πρώτη γραπτή αναφορά της εντοπίστηκε σε μια αρχαία κινέζικη αγροτική πραγματεία το 544 π.Χ.. 

Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Βυζαντίου από τους Άραβες και στην Ελλάδα συγκεκριμένα έφτασε το 12ο με 13ο αιώνα και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως προαναφέραμε.

Το ελληνικό όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα, επηρεασμένο από το χαρακτηριστικό μελανό χρώμα του καρπού. Η βυζαντινή λέξη μελιτζάνα (melitzána) αποδόθηκε στα μεσαιωνικά λατινικά σαν melongena. Με αλλαγή του “g” σε “z” προέκυψε στα σύγχρονα ιταλικά η λέξη “melanzana”.

Τα πολλαπλά οφέλη της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη B-6. Συγκεκριμένα, μια μερίδα της προσφέρει το 10% των αναγκών σε ίνες, 5% κάλιο, 3% βιταμίνη C, 5% Β-6, 1% σίδηρο και 2% μαγνήσιο.

Γενικά, λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού, του εντέρου και των νεφρών. Ειδικότερα όμως, λόγω του ότι είναι πλούσια πηγή ινών και φλαβονοειδών, καθώς περιέχει 13 φαινολικές ενώσεις, έχει μεγάλη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Μία από αυτές τις φαινολικές ενώσεις είναι και το χλωρογενικό οξύ που ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα της LDL, της κακής χοληστερόλης στο αίμα και συνεπώς, ρυθμίζει τη χοληστερίνη.

Επίσης, η μελιτζάνα επειδή ακριβώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, προστατεύοντας τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων.

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και άρα προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ χάρη στο ότι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.

Τέλος, η μελιτζάνα είναι διαιτητική. Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και περιέχει πολύ νερό (93%), ενισχύοντας την καλή ουροποιητική λειτουργία.

 

  11 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα