Tο απόγευμα οι ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων-Στα ύψη και σήμερα τα κρούσματα

  31 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Tο απόγευμα οι ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων-Στα ύψη και σήμερα τα κρούσματα

Σε υψηλά νούμερα αναμένεται να κινηθούν και σήμερα τα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τελείται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, κατά το οποίο ο ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός λόγω των μεταλλάξεων.

Μετά το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων,  αναμένεται και σήμερα να δούμε μεγάλο αριθμό νέων μολύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να κινηθούν κοντά στις 3.500.

Πού οφείλεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων

«Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική, ενώ στην Κρήτη τα νέα κρούσματα οφείλονται σε αυτές κατά 100%. Επίσης, η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση στα κρούσματα, καθώς αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το Υπ. Υγείας».

«Θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα εάν τηρηθούν τα μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, δηλώνοντας προβληματισμένος από το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Πρόβλεψη για 15.000 κρούσματα

Οι μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν πρόβλημα, σύμφωνα και με το διευθυντή β´ ΜΕΘ του Νοσ. Παπανικολαου στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος εξέφρασε το φόβο ότι αργότερα κάποιες από τις μεταλλάξεις ενδέχεται να μην καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Και αυτό όπως εξήγησε, θα μας φέρει πάλι στο μηδέν.

Ο κ. Καπραβέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι θα είναι ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα, ενώ τα κρούσματα και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης στη συμπεριφορά μπορούν να γίνουν βαλβίδες ανάφλεξης» προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι εάν το άνοιγμα γίνει ανεξέλεγκτα θα φτάσουμε ακόμα και στα 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.

Ανακοινώσεις για τα μέτρα από τον Νίκο Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα συμμετέχει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορονοϊού μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τη σταδιακή άρση μέτρων του lockdown, αφότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας και εφόσον οι ειδικοί καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οπως έλεγαν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών της επιτροπής για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και εφόσον η επιτροπή καταλήξει, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις.

 

  31 March, 2021 ΑΡΘΡΑ