Το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια αναβάλλει το Euro Working Group

mesaralive.gr  06 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια αναβάλλει το Euro Working Group

Φωτο : Associated press

Αν και δεν το επιβεβαιώνουν ελληνικές πηγές ακόμα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τα ανοικτά μέτωπα των προαπαιτούμενων μέτρων.

Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ανώνυμα στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες πως «η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρχει περισσότερη καθαρότητα σε σχέση με την πορεία των προαπαιτούμενων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως το μεγάλο "αγκάθι".

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το θέμα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη σύνδεση του θέματος των κόκκινων δανείων με το προσφυγικό, αναζητώντας τη «χρυσή τομή», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο παραμένουν και άλλα ανοικτά ζητήματα όπως η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση παρά τη διαβεβαίωση Αλεξιάδη χθες πως μέχρι σήμερα θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή. 

Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που έχουν ζητήσει οι πιστωτές προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ως το τέλος της χρονιάς και να μην τεθεί κίνδυνος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το παζάρι για τους πλειστηριασμούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ζήτημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε εν μέρει ζητώντας πλέον την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών μέσω του νόμου Κατσέλη από 72% που ήταν η αρχική πρόταση. Ωστόσο οι εταίροι που αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μετακινήθηκαν μόλις στο 40%.

Κάτι που δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου φέρεται να εξακολουθεί να ποντάρει σε μία πολιτική λύση του θέματος. 

Τα ξημερώματα πάντως, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Πηγή: Newmoney.gr

 

mesaralive.gr  06 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα