Το drone της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι

  27 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Το drone της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι

Παρά τη βαρυχειμωνιά και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αφίξεις νέων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο με αμείωτο ρυθμό. Συνολικά 2.173 μετανάστες έφτασαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο, Φαρμακονήσι, Μεγίστη, Καλόλιμνο και Ρόδο τις πρώτες 23 ημέρες του 2020. Κατά μέσο όρο δηλαδή, από το πρώτο 24ωρο του έτους μέχρι σήμερα 94 μετανάστες αποβιβάζονται καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Πρωταθλήτρια στις αφίξεις προσώπων που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς άδεια εισόδου και διαμονής είναι η Λέσβος, όπου τις 23 πρώτες ημέρες του 2020 εγκαταστάθηκαν 1.169 μετανάστες.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) από τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει δυνατότητα να επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Την ημέρα εκείνη το ένα και μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι της Κρήτης και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το UAV τύπου Hermes 300 της ισραηλινής εταιρείας Elbit κατέπεσε ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης, πιθανόν λόγω απώλειας ισχύος του κινητήρα και ενδεχόμενου ανθρώπινου λάθους. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μισθωμένο από τη FRONTEX έστελνε πληροφορίες που αξιοποιούνταν από το Λιμενικό κυρίως για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου αλλά και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να αντικατασταθεί το UAV ώστε η FRONTEX και το Λιμενικό αποκτήσουν και πάλι εικόνα από το Αιγαίο ώστε να επιτηρούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και να διαπιστώνουν πότε και από ποιες περιοχές στα τουρκικά παράλια αναχωρούν τα φορτωμένα με μετανάστες πλοιάρια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Στο μεταξύ, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές και η FRONTEX έχουν «τυφλωθεί» λόγω της αδυναμίας του UAV να πετάξει και δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τους μετανάστες που ξεκινούν από την Τουρκία και αρκούνται απλώς να καταγράφουν τους αγνώστους που φτάνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά νησιά…

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε απελπισμένους ανθρώπους ως γεωπολιτικά εργαλεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg από το Νταβός, όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, που είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς», επισήμανε.

«Έχουν να πάρουν κόσμο δύο μήνες»

Το ερώτημα πόσοι είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέρο θέσαμε στον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Κόλια. «Κατά την Υπατη Αρμοστεία είναι 3.120, όμως σίγουρα ξεπερνούν τους 3.500 γιατί πολλοί είναι διασκορπισμένοι σε διαμερίσματα» μας είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει συνωστισμός, ένα νησί 8.000 κατοίκων δεν μπορεί να σηκώσει τόσους μετανάστες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο, από την 1η μέχρι τις 23 Ιανουαρίου συνολικά 220 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέρο σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Έχουν να πάρουν κόσμο δύο μήνες, μη σας λένε ότι μεταφέρουν κόσμο από τη Λέρο στη ενδοχώρα», αντιδρά ο κ. Κόλιας και εξηγεί ότι καταγράφονται ως αποχωρούντες από τη Λέρο με προορισμό τον Πειραιά όσοι φτάνουν στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στο Φαρμακονήσι και άλλα κοντινά νησιά, χωρίς όμως να επιβιβάζονται στο πλοίο από το λιμάνι του Λακκίου. «Προσπαθούμε να πείσουμε όλες τις τοπικές κοινωνίες και ιδίως αυτές στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς. Στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς άξονες που έχουμε πει πολλές φορές: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, την ώρα που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Θέλουμε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους -και αυτό προσπαθεί να κάνει και ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης- ότι προχωρούμε στις επιστροφές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

  27 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ