Το ελληνικό δαιμόνιο και οι εύκολες λύσεις

  03 February, 2017 ΓΝΩΜΕΣ
Το ελληνικό δαιμόνιο και οι εύκολες λύσεις

Απ’ όλους τους οικονομικούς αναλυτές έχει τονιστεί ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση μόνο με επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, που θα γεμίσουν και τα ταμεία με φόρους και τον ΕΦΚΑ με εισφορές.

Ομως, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Τόσο γιατί το περιβάλλον είναι εχθρικό, επιβαρημένο φορολογικά και με απίστευτη γραφειοκρατία, όσο κι εξαιτίας της νοοτροπίας των πολιτών.

Τα στοιχεία έρευνας για την ίδρυση επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης, δείχνει ότι η χώρα έχει ένα στρεβλό επιχειρηματικό μοντέλο. Οπως τονίζεται «παρά την πρωτοφανή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς, όπως η εστίαση, η λιανική τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα, χωρίς να στρέφεται μαζικά σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Το 84% των νέων επιχειρήσεων συνεχίζει να εστιάζει σε κλάδους με κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό (π.χ. εστίαση, μπαρ, καφετέριες, λιανεμπόριο, λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Είναι γεγονός ότι όλη η χώρα έχει γεμίσει με καταστήματα και κάθε οικογένεια έχει κι ένα «αφεντικό» στη δουλειά του. Είναι η νοοτροπία του Ελληνα που θέλει να είναι αφεντικό του εαυτού του και γι’ αυτό προσανατολίζεται ακόμη και σε δουλειές που έχουν τελικά λίγους μήνες ζωής. Καφετέριες και μπαρ δίπλα σε άλλα, εστιατόρια και ταβέρνες χιλιάδες, λιανεμπορικές, μικρές επιχειρήσεις που η μία τρώει τις σάρκες της άλλης.

Παντελής έλλειψη επιχειρηματικών ιδεών που θα κάνουν τη διαφορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που στρέφονται στο εξωτερικό και διαπρέπουν. Το «δαιμόνιο του Ελληνα» έχει τελματώσει και παράγει τις ίδιες ιδέες, προφανώς και λόγω της απουσίας του κράτους από το επιχειρείν. Χωρίς την πολιτεία να στηρίζει τις νέες ιδέες, όταν αυτές εμφανίζονται, είναι λογικό και οι υποψήφιοι επιχειρηματίες να ηττώνται από τη δύναμη της συνήθειας και της ευκολίας.

Τώρα που η οικονομία βρίσκεται στον πάτο, χρειάζονται υγιή και πρωτοποριακά μυαλά που θα «βάλουν πλάτη» για να σηκωθεί η χώρα πιο ψηλά.

Πηγή: imerisia.gr

 

  03 February, 2017 ΓΝΩΜΕΣ