Το Κοσμολογικό μοντέλο των Μινωιτών

  19 September, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Το Κοσμολογικό μοντέλο των Μινωιτών

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου Σητείας διοργάνωσε στο χώρο του Σχολείου την Εκδήλωση με θέμα: Το Κοσμολογικό Μοντέλο των Μινωιτών όπως εμφανίζεται στην μήτρα του Παλαικάστρου.

Ο ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας Δρ. Μηνάς Τσικριτσής σε μία κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου παρουσίασε το θέμα και έβαλε σε λειτουργία το αντίγραφο του μινωικού υπολογιστή Εκλείψεων και προέβλεψε τις εκλείψεις που θα γίνουν στις: 10 Ιαν 2020 έκλειψη παρασκιάς Σελήνης, στις 5 Ιουνίου έκλειψη Σελήνης και μια μοναδική μερική έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου που θα φαίνεται μοναδικά απο το Παλαίκαστρο η κάλυψη του δίσκου του Ήλιου σε ποσοστό 17%.

[Εκδήλωση για το Κοσμολογικό μοντέλο των Μινωιτών]

Το κοινό εντυπωσιάστηκε από την εικόνα του μοντέλου που εμφανίζονται στη μήτρα του Παλαικάστρου οι πλανήτες με το Ήλιο και την Σελήνη και το φαινόμενο των Εκλείψεων σε μια περίοδο 18 ετών.

Πριν την ομιλία στον προαύλιο χώρο του σχολείου έγινε διαδραστικό εργαστήρι με το αντίγραφο του Μινωικού υπολογιστή όπου μικροί και μεγάλοι και πλήθος τουριστών της περιοχής παρακολούθησαν πως οι Μινωίτες προσδιόριζαν τον χρόνο και την ώρα με βάση την κίνηση του Ήλιου και το γεωγραφικό Πλάτος του τόπου τους αφού το πείραμα έγινε τις μέρες κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία.

 

  19 September, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ