Το λάδι και το μέλλον του, το βασικό θέμα συνάντησης

  13 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Το λάδι και το μέλλον του, το βασικό θέμα συνάντησης

Συνάντηση, με θέμα: «Οι Εξελίξεις στην Καλλιέργεια της Ελιάς και η Εφαρμογή της Δακοκτονίας», με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Παράρτημα Ν. Χανίων και την ΟΑΚ έλαβε χώρα την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στον σύντομο Χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία του ελαιόδεντρου για την Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων, το συμβολισμό του ελαιόλαδου στην εκκλησιαστική μας παράδοση, αλλά και το γεγονός ότι ειδικά σήμερα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας. Ο κ. Ζορμπάς έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι εάν η φύση παραμένει αγνή θα ανταμείψει τους αγωνιστές της γης με καρπούς εξαιρετικής ποιότητας, για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε περήφανοι, μεταδίδοντας ταυτόχρονα την αγάπη για τη γη στη νέα γενιά. Σημείωσε επίσης, ότι οι νέοι σήμερα έχουν στα χέρια τους τα σύγχρονα εργαλεία της Τεχνολογίας και μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους αποδοτικά δίδοντας ζωή και πάλι στην ενδοχώρα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρουσιάστηκαν οι προβληματισμοί των τυποποιητών  και των παραγωγών ελαιόλαδου σχετικά με τα φυτοφάρμακα και την ποιότητα του,  από τον Φώτη Σουσαλή (Γενικός Διευθυντής εταιρείας) και τον Μιχάλη Χαιρετάκη (Πρόεδρος Συλλόγου Ελαιουργών Νομού Χανίων). Ο Δρ Μιχάλης Ταμπακόπουλος (Χημικός, Υπεύθυνος εργαστηρίου) μίλησε για την υπολειμματικότητα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ), ενώ η Μαρία Μυλωνάκη (Προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων) και η Ελένη Μαλανδράκη (Υπεύθυνη Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Χανίων) συζήτησαν αναλυτικά με τους παρευρισκόμενους το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2019 και τρόπους βελτιστοποίησής του.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη σημασία της ποιότητας του ελαιόλαδου, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί σε σταθερά υψηλά επίπεδα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα, ώστε τα προϊόντα της ελιάς να είναι ανταγωνιστικά και να εξάγονται σε όλο τον πλανήτη, προσδίδοντας στο ελαιόλαδο τη θρεπτική αξία, που του αξίζει.

 

  13 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα