Το λιμάνι της Σούδας και η νέα «Μόρια» - Τι γίνεται με τη Μεσαρα

  01 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Το λιμάνι της Σούδας και η νέα «Μόρια» - Τι γίνεται με τη Μεσαρα

Λίγο πριν ξεσπάσει στην Ευρώπη η πανδημία του κορωνοϊού και η Ήπειρος μπει σε καραντίνα, είχαμε μια απόφαση- συμφωνία ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών που για την Κρήτη «χτύπησε» πολλαπλά «καμπανάκια».

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, με την οποία σκάει μια νέα μεταναστευτική "βόμβα" για τη χώρα ολόκληρη, είναι πιθανό (ως και αναμενόμενο πλέον) το ενδεχόμενο να δούμε να μετατρέπεται μια περιοχή της σε λιμάνι υποδοχής, σε πρώτο σταθμό αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη.

Όλα τα σενάρια και οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι η περιοχή αυτή θα είναι η Κρήτη. Με βάση με τη συμφωνία, το λιμάνι που θα γίνει σταθμός αποβίβασης θα είναι υφιστάμενο, με τη Σούδα να φαίνεται πως είναι το «ακλόνητο φαβορί».

Το θέμα αυτό τους τελευταίους μήνες απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία και δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις κατοίκων της Μεσαράς, των Χανίων και του Ηρακλείου. Δεν είναι τυχαίες επίσης οι δηλώσεις Βουλευτών και πολιτικών προσώπων. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις τόσο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τόλη Κοτζιά, ο οποίος με «χτύπημα» του στο twitter είχε πει πως επί δικής του θητείας είχε τεθεί βέτο σε μια τέτοια απόφαση, αλλά και του τοπικού Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ Βαρδάκης, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχτηκε να γίνει η Κρήτη τόπος προορισμού μεταναστών που θα περισυλλέγονται, στο πλαίσιο επιχείρησης, η οποία σκοπό έχει την επιτήρηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπεί το εμπόριο όπλων στη Λιβύη. Όπως τονίζει ο ίδιος, το 2015 είχε ζητηθεί κάτι ανάλογο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει το αίτημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η αποστολή να ξεφύγει από το πεδίο εφαρμογής της και καταλήξει η Κρήτη να γίνει μια αποθήκη ψυχών.

Νέα «Μόρια»;

Τα ερωτήματα που τίθενται φυσικά είναι πάρα πολλά από μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί δεν είναι μόνο το λιμάνι και η «επιστράτευση» του στα πλαίσια της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Όταν καταφθάνουν οι μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας, που θα μεταφέρονται; Προφανώς σε κάποια Δομή ή Δομές που θα έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Κρήτης. Και εδώ ξεκινά και ο μεγάλος προβληματισμός, αλλά και η ανησυχία για τους κατοίκους του νησιού. Οι περιοχές που έχουν ακουστεί ως υποψήφιες για μια τέτοια υποδομή, έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η περιοχή των Γουβών Ηρακλείου, η περιοχή του Τυμπακιου, η Ιεράπετρα κ.α. που είχαν - ως πληροφορία- διαρρεύσει, έφεραν αναταραχή και την ενεργοποίηση των τοπικών Αρχών και παραγόντων.

Ερωτηθείς για το θέμα και για τα όσα ακούγονται και για την περιοχή του Τυμπακίου, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης επισήμανε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και τις απαντήσεις που είχε λάβει στη διάρκεια συνάντησης, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει στο Τυμπάκι δεν υπάρχει χώρος κατάλληλος για την προσάραξη πλοίων, ούτε και κατάλληλη υποδομή, ενώ δεν υπάρχει και κάποιος χώρος που θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας των προσφύγων.

Διέξοδος για μισθοφόρους

Παράλληλα αυτό που τονίζεται από καλά πληροφορημένες πηγές είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μέσα στους πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται και μισθοφόροι- τζιχαντιστές της Τουρκίας ( ή ακόμη και πράκτορες της γείτονος χώρας) που μπορεί να επιθυμούν την άμεση μεταφορά τους στην Ευρώπη.

Είναι εξάλλου πολύ εύκολο για εκείνους να πετάξουν τα όπλα τους και να υποδυθούν τους... κατατρεγμένους. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα πως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα πλαίσια για την κατανομή των ροών στην Ευρώπη, τότε μπορεί να αντιληφθεί πως μπορεί μια νέα μεταναστευτική κρίση από το Νότο να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια άκρως προβληματική κατάσταση για την εσωτερική και εθνική ασφάλεια της.

Η άρνηση των άλλων χωρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ως αυτή την ώρα που δέχτηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. «Θυσιάστηκε» για να ενεργοποιηθεί η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Μάλτα, αρνήθηκαν να εμπλακούν στην παραχώρηση λιμένων. Ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, τόνισαν ότι αυτές οι ναυτικές περιπολίες θα αποτελούσαν παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν τον σκοπό, ενώ αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από τον ρόλο αυτό, αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωνε  ότι «δυστυχώς» δεν είχε προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης. «Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Και ο Ερντογάν;

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μέσα από αυτή την κίνηση της θα μπορεί να ελέγξει τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι όμως τελικά προς όφελος της ή θα προκαλέσει την οργή της Τουρκίας που θα εντείνει τις υβριδικές επιθέσεις από τον Έβρο και το Αιγαίο, ως αντίποινα;

Η θα οδηγήσει τον Ερντογάν, ο οποίος «βυθίζεται» μαζί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και ψάχνει τρόπο να «θολώσει τα νερά» σε μια αύξηση της έντασης στέλνοντας μαζί με τους πρόσφυγες και Τούρκους μισθοφόρους και πράκτορες;

Αυτό που φοβούνται πολλοί είναι πως η Κρήτη θα γίνει τελικά το επίκεντρο γύρω από το οποίο θα αυξηθεί η ένταση, αλλά και η διέξοδος όλων των «ύποπτων ροών» προς την Ευρώπη, αφού πλέον θα απαιτείται ένα... εύκολο δρομολόγιο από τη Λιβύη στη Σούδα για να φτάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη, με τη βοήθεια των ΜΚΟ που θα τους περιμένουν εκεί.

Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ειπωθεί ότι δεν θα υπάρχουν - το πιο πιθανό - μόνο οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αρχές, αλλά και οι ροές μεταναστών από την Αφρική συνολικά.

Πριν μερικά χρόνια η Κρήτη χαρακτηριζόταν ως η εύκολη πύλη εισόδου παρανόμων από το Νότο. Τώρα φαίνεται πως με τις ευλογίες της κυβέρνησης αυτό πάει να γίνει ξανά με... νόμιμο τρόπο...

Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπει κανείς είναι πως ένα διογκούμενο πρόβλημα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φαίνεται τώρα να μεταφέρεται και στην Κρήτη και να δημιουργείται εδώ μια δεύτερη «Μόρια», από την οποία πολύ αμφιβάλλουν αν τελικά θα διανέμονται οι μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης...

 

newshub.gr

 

  01 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα