Το παλιό καθεστώς θα ισχύσει και φέτος για τους καζανάρηδες

  17 September, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Το παλιό καθεστώς θα ισχύσει και φέτος για τους καζανάρηδες

Το θέμα της αύξησης της φορολογίας, ωστόσο, δεν θα αποφευχθεί.

Για ένα ακόμα χρόνο με το παλιό, ευνοϊκό καθεστώς αναμένεται να βράσουν τα σταφύλια τους οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι), καθώς με το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής και των ζημιών στη φετινή εσοδεία από τα χαλάζια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να εκδώσει κατευθυντήρια οδηγία.

Τα προβλήματα για τους μικρούς αποσταγματοποιούς και κατ’ επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια στην χώρα μας είναι δύο: Το πρώτο έχει να κάνει με την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11 Ιουλίου 2019 σχετικά με τη φορολογία σε τσίπουρο και τσικουδιά. Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις ώρες που επιτρέπεται στους μικρούς αποσταγματοποιούς να βράσουν τσίπουρο ή τσικουδιά. Πέρσι, δόθηκε παράταση με ένα έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο παλιό καθεστώς, ενώ φέτος το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να δώσει ακόμα ένα χρόνο παράταση, ώστε να μπορούν οι διήμεροι να βράσουν έως 1.300 κιλά σταφύλια σε 4 διήμερα και όχι 100 κιλά σταφύλια.

Σχετικά με τα πρόστιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο αναμένεται να συστήσει επιτροπή ώστε να δει συνολικά τα θέματα αυτά και να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Σε σχέση πάντως με το μείζον θέμα της αύξησης φορολογίας έως και δέκα φορές στα αποστάγματα, το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν μπορεί να αποφευχθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με έγγραφό της, το οποίο υπογράφει ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, Κωνσταντίνος Μουρτίδης, τονίζει ότι «σε περίπτωση που η χώρα μας δεν λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση με την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα μπορεί να κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 260 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, καταθέτοντας νέα προσφυγή, με την οποία επαπειλούνται νέα πρόστιμα». Το εν λόγω έγγραφο διαβιβάστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έπειτα από παρέμβαση – ερώτηση τριών βουλευτών. Στους τρεις βουλευτές απάντησε με την σειρά του και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση της φορολόγησης προκειμένου να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλες ενέργειες, με σκοπό αφενός την προστασία των παραγωγών και του παραδοσιακού χαρακτήρα του προϊόντος τσίπουρο/τσικουδιά και αφετέρου την αποφυγή περαιτέρω συνεπειών για τη χώρα μας, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, λόγω της μη συμμόρφωσης με την εν λόγω δικαστική απόφαση».

 

  17 September, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ