Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα

cretalive.gr  30 October, 2019 ΑΡΘΡΑ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα

3.000 νέες εστίες θα γίνουν μέσα στις δυο Πανεπιστημιουπόλεις, στις Βούτες, στο Ηράκλειο και στου Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Η δημιουργία δύο υπερσύγχρονων campus εντός των δύο Πανεπιστημιουπόλεων σε Ηράκλειο (Βούτες) και Ρέθυμνο (Γάλλου), στα πρότυπα των κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος που υπάρχει από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από τις ασκήσεις επί χάρτου, περάσαμε σε χειροπιαστά αποτελέσματα: Η πρώτη (μικρή, αλλά σημαντική) κίνηση που ξεκίνησε να γυρίζει το γρανάζι των εξελίξεων, έγινε χθες, προς εξυπηρέτηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου αλλά και προς τέρψιν του ίδιου του Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη ·η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών βγήκε στον αέρα, προβλέποντας 1.000 δωμάτια στο Ηράκλειο και 2.000 στο Ρέθυμνο!

“Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της φοιτητικής στέγασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”, μας σχολίασε ο κ. Τσακαλίδης, αιτιολογώντας και την βαθιά ικανοποίησή του: “Θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στο Πανεπιστήμιο μας και θα μας βοηθήσει και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες φοιτητών, οι οποίοι πραγματικά λόγω οικονομικής κατάστασης χρειάζονται αυτή τη βοήθεια. Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε ακόμα καλύτερους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο μας”.

Στην παρούσα φάση, η φοιτητική στέγαση είναι ένας πολύ μεγάλος “βραχνάς”: “Αυτή τη στιγμή στεγάζουμε περί τους 500 φοιτητές σε ένα σύνολο 18.000 ενεργών φοιτητών μας. Άρα, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό, 350 στο Ρέθυμνο και 140 περίπου σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου. Επομένως, με το πέρας αυτής της διαδικασίας θα είμαστε σε θέση αυτό το νούμερο να το πολλαπλασιάσουμε σε ένα επίπεδο το οποίο θα είναι απόλυτα ικανοποιητικό για να να καλύψει τις ανάγκες αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά κι όσων επιθυμούν να μένουν στα campus πια αντί για τα κέντρα των δύο πόλεων”, εξήγησε ο κ. Τσακαλίδης.

Οι 3.000 νέες εστίες θα γίνουν μέσα στις δυο Πανεπιστημιουπόλεις, στις Βούτες (Ηράκλειο) και στου Γάλλου (Ρέθυμνο).


“Είναι μια διαδικασία η οποία θα πάρει δύο χρόνια μέχρι να έχουμε ανάδοχο και στη συνέχεια δύο με τρία χρόνια μέχρι την αποπεράτωση της κατασκευής. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 4-5 ετών.”, μας είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Το όραμα είναι οι δύο Πανεπιστημιουπόλεις να μετατραπούν στα πρότυπα των campus που γνωρίζουμε ότι διαθέτουν σημαντικά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στην Αμερική”, κατέληξε ο ίδιος.

 

cretalive.gr  30 October, 2019 ΑΡΘΡΑ