Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού και..τα “Ανεβαλώματα” ανανεώνουν το ραντεβού τους!

mesaralive.gr  11 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού και..τα “Ανεβαλώματα” ανανεώνουν το ραντεβού τους!

"Οι παραστάσεις σε Μακεδονία και Θράκη τελείωσαν .. στη Μεσαρά και στην Κρήτη μόλις άρχισαν"

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού, κλείνοντας την επόμενη χρονιά, σαράντα χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα του νησιού μας και όχι μόνο, προσπαθώντας να έρθει σε επαφή με τους απανταχού Κρητικούς, ξεκινά την περιοδεία του από τον Μάρτη 2015 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος 2016.

Έτσι σε συνεργασία με τους Κρητικούς συλλόγους, από όλη την Ελλάδα, έκλεισε και ξεκινά παραστάσεις, με το έργο που έχει ανεβάσει και που πρόκειται για μια Κρητική κωμωδία, στην Κρητική διάλεκτο, «Τα ανεβαλώματα», γραμμένο από τον πρόεδρο Κρητών Ρόδου, Γιάννη Νιωτάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Παπαδογιαννάκη.

Το δυναμικό παρόν θα δώσει η θεατρική ομάδα ξεκινώντας την πρώτη παράσταση για φέτος στην περιοχή στις 15 Απριλίου 2015 στο Πολύκεντρο Μοιρών .

Από τέλος Μαρτίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού, σε συνεργασία με Δήμους και συλλόγους, θα είναι σε περιοδεία σε όλη την Κρήτη, μέχρι το Φθινόπωρο. 

Τα ανεβαλώματα», δηλαδή οι ραδιουργίες, οι διαολιές, οι μπαγαποντιές, που λέμε, είναι μια ηθογραφική κωμωδία, γραμμένη στη Κρητική διάλεκτο, από τον Γιάννη Νιωτάκη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπου κι αν παίχτηκε.

Αναφέρετε στην εποχή, που μετρούσαν οι λίρες και τα φετσόλαδα, για κάποιους και δύσκολα μπορούσε να αγαπήσει και να παντρευτεί ένας ντελικανής, μια ξενομπάτισα. Δύσκολο πράμα την εποχή εκεινά, που αναφέρεται η ιστορία μας, να παντρευτεί κιανείς από ερωντα και ακόμη πιο δύσκολο, χωρίς την συγκατάθεση του κυρού του. Οι δυό ντελικανήδες, τα καταφέρανε, οντέ έλειπαν για μια δουλειά στον Περαία, οι γονέοι τους. Σκοινιά να τσι δέσουνε όμως τσι γέρους, που μάθανε τα καθέκαστα και τα ξεγιβεντίσματα, με τον γιαγερμό τους. Δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως οι κανακάρηδες τους, παντρευτήκανε χωρίς την συγκατάθεση και την ευχή τους, δυό ξενοχωριανές. Στο σπίτι, στο καφενείο,  όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, δεν έχουν άλλο πράμα στο νου τους, παρά πως θα χαλάσουν τους γάμους των βλαστών τους. Οι δυό επιστάτες, επιστρατεύονται από τους ντελικανήδες, για να βοηθήσουν την κατάσταση και να σώσουν την αγάπη και τον έρωτα τους. Ειδικά ο ένας επιστάτης, σκαρφίζεται χίλιες δυό ραδιουργίες, για να τουμπάρει τους γέρους.

Θα τα καταφέρει άραγε; Θα παντρευτούν στο τέλος οι γιοί τους, τις καλές τους;

Η συνέχεια επί σκηνής..

 

mesaralive.gr  11 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ