Το Τυμπάκι που ξαναγεννήθηκε απ’τις στάχτες του!

  11 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Τυμπάκι που ξαναγεννήθηκε απ’τις στάχτες του!

Ένα ταξίδι στο χρόνο που μας συγκίνησε και μας έφερε λίγο πιο κοντά στις ρίζες μας.

Με επιτυχία,παρουσία πληθος κόσμου, διεξήχθη χθες το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν του Αγ.Τίτου άλλη μια εκδήλωση μνήμης για το Τυμπάκι,εκδήλωση που εξελίσσεται πλέον σε θεσμό κσι εξακολουθεί να φερνει στην επιφάνια πτυχές της ιστορίας αυτού του τοπόυ, άγνωστες σε πολλούς, μέσα απο μαρτυρίες που  συγκλονίζουν.

 Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανδρέας Λενακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Μαχόμενοι περί των ονομάτων», προσέγγισε ιστορικά και ετυμολογικά διάφορα τοπωνύμια της περιοχής του Τυμπακίου αντλώντας στοιχεία από την προφορική παράδοση και τις γραπτές πηγές.

Εν συνεχεία, η κα Χρυσούλα Κωνστανταράκη παρουσίασε το υλικό που παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Καλογεράκη σε συνέχεια πολυετής μελέτης και έρευνας του, σχετικά με τα νέα στοιχεία της ιστορίας του Τυμπακίου και την ιστορική περίοδο 1940-1945. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Τυμπάκι, 24 Ιανουαρίου 1942. Εάν οι οικογένειαι δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των εντός των καθοριστικών προθεσμιών, θα εκδιωχθούν βιαίως».

Κλείνοντας των κύκλο των ομιλιών, η κα. Ευαγγελία Μαράκη, με τίτλο ομιλίας «ΤΥΜΠΑΚΙ - Η κατάρρευση της οικονομίας από τους Ναζί και η εξέλιξη σε υπόδειγμα οικονομικής ευημερίας», ανέλυσε τον τρόπο που ο λαός του Τυμπακίου, με την εργατικότητά του, από την οικονομική εξαθλίωση κατάφερε να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Κατά τη διάρκεια της προβολής, το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των θυμάτων των ναρκοπεδίων που άφησαν πίσω τους οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά οι μελωδίες των κ.κ. Γιώργου Πατεράκη (λύρα), Ανδρέα Δερμιτζάκη (Λαούτο) και Γιώργου Ρασούλη (Κιθάρα),οι οποίοι παρουσίασαν κι εάνα νέο τραγούδιμε στίχους γεμάτους...Τυμπάκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Σωματείου μας αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του μαρτυρικού Τυμπακίου. Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο: «Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  11 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ