Το Xονγκ Κονγκ απαγορεύει τις μάσκες στις διαδηλώσεις

  05 October, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Το Xονγκ Κονγκ απαγορεύει τις μάσκες στις διαδηλώσεις

Έναν νόμο, περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, πρόκειται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της Κάρι Λαμ στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην απαγόρευση μασκών προσώπου κατά τις διαδηλώσεις.

Η αντιπολίτευση προειδοποιεί την Κάρι Λαμ ότι μία τέτοια κίνηση συνιστά ολίσθημα προς τον απολυταρχισμό και μπορεί να οδήγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

Την ανησυχία για τη σκληρή κυβερνητική προσέγγιση εντείνει η διαρροή εγγράφου, από το οποίο προκύπτει ότι η αστυνομία είχε χαλαρώσει την κατευθυντήρια γραμμή της όσον αφορά τουλάχιστον τη χρήση όπλων, και μάλιστα μία ημέρα προτού ο 18χρονος διαδηλωτής πυροβοληθεί στο στήθος.

Σήμερα, εναντίον του 18χρονου φοιτητή, ο οποίος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται ακόμη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε βίαιες διαδηλώσεις και επίθεση κατά αστυνομικού. Οι αρχές επιμένουν ότι ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε ήταν σε αυτοάμυνα.  

Η επικεφαλής της κυβέρνσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση της μάσκας, ως απάντηση στην  βία που συντάραξε το Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

  05 October, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ