Τουρκία: Πολύ σύντομα στη Βουλή το μνημόνιο με τη Λιβύη

  06 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τουρκία: Πολύ σύντομα στη Βουλή το μνημόνιο με τη Λιβύη

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της εφαρμογής της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Παρά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης. «Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

«Είναι υψίστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο. Η έγκρισή του είναι κρίσιμη. Είναι σημαντικό όλα τα κόμματα να στηρίξουν το μνημόνιο», δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ και υπογράμμισε ότι με το μνημόνιο η Αγκυρα άσκησε τα δικαιώματά της, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. «Το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μακρόν και ΕΕ κατά Τουρκίας

Νωρίτερα την Τετάρτη, τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και η Κομισιόν στράφηκαν κατά της Αγκυρας για την επίμαχη συμφωνία με τη Λιβύη. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμιζε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των μελών της ΕΕ. Παράλληλα, κάλεσε την Αγκυρα να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της με τη Λιβύη, χωρίς καθυστέρηση.

iefimerida.gr

 

  06 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ