Trilece (Tri Leche) ζουμερό κέικ καραμέλας

Υλικά
Μερίδες: 10-12
6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Γάλα
850 ml φρέσκο γάλα
410 ml γάλα εβαπορέ
400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Καραμέλα
450 γρ. ζάχαρη
120 ml νερό
50 γρ. κορν φλάουρ
240 γρ. βούτυρο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Για τ Trilece (Tri Leche), ξεκινάμε με το κέικ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο ενός ταψιού 30 x 20 εκ. και βάθους 6-8 εκ. Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν, και έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, τα αδειάζουμε στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν σε μια λεία και κολλώδη ζύμη.
Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το κέικ σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το ταψί το κρατάμε στην άκρη, γιατί θα μας χρειαστεί.
Επικάλυψη γάλακτος
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φρέσκο γάλα με το εβαπορέ και την κρέμα γάλακτος. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα γάλακτος στο ταψί.
Με ένα καλαμάκι κάνουμε μικρές τρύπες σε όλη την επιφάνεια του κέικ και το ξαναβάζουμε στο ταψί, πάνω στο γάλα.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος όλη την επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να κρυώσει καλά.
Καραμέλα
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 2-3 κουτ. σούπας νερό (άλλο από το μετρημένο), μέχρι να διαλυθεί και να μην υπάρχουν γρομπαλάκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να σχηματιστεί μια καραμέλα με σκούρο χρυσοκαφέ χρώμα.
Προσθέτουμε προσεκτικά (γιατί θα πιτσιλίσει παντού) τα 120 ml νερό, το αλάτι, το βούτυρο και το μείγμα κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να σχηματιστεί μια ωραία καραμέλα.
Αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω στο κέικ. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και μετά βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
- Δήμος Γόρτυνας: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
- Ο Δήμαρχος Φαιστού στο Gortys Forum 2025 – Διάλογος για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το μέλλον
- Φόλες στον Σίβα εντόπισαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι
- Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Φαιστού
- A1 EΠΣΗ: Ισόπαλο το ντέρμπι στο Τυμπάκι-Τα αποτελέσματα