Τριμερής συνάντηση Ελλάδος-Κυπρου-Ισραήλ τον Μάρτιο στην Κρήτη!

  03 March, 2019 ΑΡΘΡΑ
Τριμερής συνάντηση Ελλάδος-Κυπρου-Ισραήλ τον Μάρτιο στην Κρήτη!

Παρουσία Πομπέο η επόμενη τριμερής στην Κρήτη

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ανακάλυψης του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε στο Φόρουμ των Δελφών, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα παρευρεθεί στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου στην Κρήτη.

Υψηλά ιστάμενη πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» την πραγματοποίηση της συνάντησης, η οποία όπως ελέχθη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 αναβαθμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο αλλά και την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της παρουσίας Πομπέο στην τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη, Τσίπρα, Νετανιάχου στέλνει από μόνη της ισχυρό το μήνυμα της Ουάσιγκτον στη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αλλά και της Αιγύπτου καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργιών στη Μεσόγειο. Μήνυμα που εκτείνεται και προς την Άγκυρα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

 

  03 March, 2019 ΑΡΘΡΑ