Τροχαία στην Κρήτη: Μεγάλη αύξηση τραυματισμών και εισαγωγών σε νοσοκομεία

  12 August, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Τροχαία στην Κρήτη: Μεγάλη αύξηση τραυματισμών και εισαγωγών σε νοσοκομεία

Ο φόρος αίματος που πληρώνει το νησί στην άσφαλτο είναι γνωστός και βαρύς.

Το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη έχει βυθίσει πολλές οικογένειες στη θλίψη και το πένθος, ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες από τροχαία – κυρίως νέοι – που νοσηλεύονται και «σημαδεύονται» από την τραγική στιγμή ενός τροχαίου ατυχήματος.

Χθες μόνο, σημειώθηκαν τέσσερα τροχαία σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ευτυχώς χωρίς κάποιος από τους επιβαίνοντες των οχημάτων να τραυματιστεί σοβαρά.

«Δεν αντέχω άλλο να βλέπω 20χρονα από τροχαία στο ΤΕΠ». Με τη φράση αυτή ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται στις εφημερίες του νοσοκομείου. Στα επείγοντα, αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χαροπαλεύουν νέοι άνθρωποι.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ, τόνισε πως οι εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω τροχαίων είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με πέρυσι. Τα περιστατικά που είχαν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού του 2021 ήταν κατά 50% λιγότερα από όσα έχουν εισαχθεί φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή κατά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο μήνας.

Η πλειοψηφία δε των τραυματιών που εισάγονται στη ΜΕΘ είναι Έλληνες και νεαρής ηλικίας. Χθες, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν 4 τραυματίες από τροχαία, 3 έλληνες και ένας αλλοδαπός, ηλικίας από 20 έως 46 ετών. Μόλις την περασμένη Δευτέρα 10 από τις 27 κλίνες της ΜΕΘ ήταν καλυμμένες από περιστατικά τροχαίων και covid-19 (6 και 4 αντιστοίχως). Και η κατάληψη κλινών ΜΕΘ από τέτοια περιστατικά μειώνει τη δυνατότητα χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων που χρειάζονται εντατική νοσηλεία.

Ως πολεμική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ τις ημέρες εφημερίας. Εκεί φτάνουν όχι μόνο τα βαριά περιστατικά, αλλά και τα ελαφρύτερα. Και σα να μην έφταναν οι τραυματισμοί σε τροχαία με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, φέτος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση οι τραυματισμοί οδηγών ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κτενιαδάκης, έχουμε φτάσει σε σημείο τα τροχαία με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και πατίνια να φτάνουν στα επίπεδα εκείνων με μοτοσικλέτα.

Όμως, πού αποδίδεται η καταγραφόμενη φετινή αύξηση των τραυματισμών σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία και πάλι η κίνηση στους δρόμους του νησιού ήταν αυξημένη; Ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ εκτιμά ότι γι’ αυτό ευθύνεται η γενικότερη χαλάρωση που επικρατεί μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Τα πανηγύρια, οι κάθε είδους εκδηλώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε απρόσεκτη οδηγική συμπεριφορά και σε αύξηση των τροχαίων, των τραυματισμών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ήδη φέτος έχουν χάσει τις ζωές τους 35 άνθρωποι, με τελευταία θύματα έναν 80 χρονο και έναν 20χρονο.

 

  12 August, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ