Τροφές προστάτες: Ποιες είναι και πως μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου;

Υπάρχουν ορισμένες υπερ-τροφές που μπορούν να μας προστατέψουν από πολλές και σοβαρές ασθένειες. Μια από αυτές είναι και ο καρκίνος.
Αν και δεν υπάρχει «μαγική λύση» για την πρόληψη του καρκίνου, η διατροφή παραμένει ένα από τα καλύτερα μέσα που έχουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες μάλιστα μελετούν πώς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και ακόμη και να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Μια νέα μελέτη έρχεται να φέρει αισιόδοξα νέα, υποστηρίζοντας ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Τι είναι τα φλαβονοειδή και πώς μας λειτουργούν ως τρόφες προστάτες για την υγειά μας;
Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, το τσάι και άλλες φυτικές τροφές. Το τσάι, τα μούρα, τα μήλα και τα πορτοκάλια ήταν από τις κυριότερες πηγές φλαβονοειδών. Αποτελούν μια κατηγορία ενώσεων που βρίσκονται σε πολύχρωμες φυτικές τροφές και είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Οι φλαβονοειδείς ενώσεις έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των ερευνητών. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεγάλη πρόσληψη φλαβονοειδών με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και πιθανώς μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, μέχρι τώρα λίγες μελέτες είχαν εξετάσει τη ποικιλία των φλαβονοειδών στη διατροφή—και όχι απλώς την ποσότητα που καταναλώνεται.
Πώς διεξήχθη η μελέτη;
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 124.000 ενήλικες που συμμετείχαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και σε μια μακροχρόνια μελέτη υγείας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 έως 69 ετών και παρακολουθήθηκαν για έως και 11,8 χρόνια.
Για την αξιολόγηση της διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανακλήσεις 24 ωρών, καταγράφοντας την κατανάλωση διαφόρων τροφών και ροφημάτων από τους συμμετέχοντες.
Αυτό που έκανε τη μελέτη ξεχωριστή ήταν ότι δεν μετρούσε μόνο την ποσότητα των φλαβονοειδών που καταναλώνονταν, αλλά και την ποικιλομορφία τους—δηλαδή πόσους διαφορετικούς τύπους φλαβονοειδών λάμβαναν οι συμμετέχοντες από διάφορες τροφές. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς η διατροφική ποικιλία σχετιζόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων με την πάροδο του χρόνου.
Τι βρήκε η μελέτη για τις ευεργετικές αυτές τροφές;
Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Food, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2—και ακόμη και καρκίνο.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διεύρυνση της ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το να περιορίζεστε σε λίγα μόνο αγαπημένα είδη.
Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη ποικιλία πρόσληψης φλαβονοειδών είχαν:
14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
20% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
8% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
8% χαμηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων.
Εν ολίγοις, οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία φλαβονοειδών, ανεξάρτητα από την ποσότητα, τείνουν να ζουν περισσότερο και είχαν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος. Έτσι, η ποικιλία σαφώς και έχει σημασία.
Όσο περισσότερες διαφορετικές πηγές περιλαμβάνετε, τόσο περισσότεροι τύποι φλαβονοειδών λαμβάνετε και τόσο ισχυρότερη είναι η πιθανή προστατευτική επίδραση. Το τσάι, τα μούρα, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια ήταν μεταξύ των κυριότερων τροφών που συνέβαλαν στην πρόσληψη φλαβονοειδών στη μελέτη.
Ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων συνήθως σημαίνει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών, και αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και ισχυρότερη προστασία από ασθένειες.
Δείτε επίσης
- Φαμέλια Αστερουσίων: Ζητείται συνεργάτης για θέση πλήρους απασχόλησης
- Ο Χαφτάρ έδιωξε από τη Βεγγάζη την αποστολή της ΕΕ για το μεταναστευτικό -«Είστε ανεπιθύμητοι»
- Σε κόκκινο συναγερμό αύριο η χώρα: Πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς
- Ανατροπή στις κληρονομιές: Τι αλλάζει για γονείς, παιδιά και συντρόφους, πλήρης οδηγός
- Γαριδομακαρονάδα