TUI: Από Ιούλιο «πουλάει» ελληνικούς προορισμούς - Αύξηση στη μέση τιμή των πακέτων

  18 June, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
TUI: Από Ιούλιο «πουλάει» ελληνικούς προορισμούς - Αύξηση στη μέση τιμή των πακέτων

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ανά την Ευρώπη οδηγεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό οργανισμό στη σταδιακή επανεκκίνηση του καλοκαιρινού του προγράμματος, με την Ελλάδα και τους δημοφιλείς τουριστικούς της προορισμούς να εντάσσονται από τον Ιούλιο στις πωλήσεις «πακέτων».

Ενδιαφέρον πάντως έχει η επισήμανση από τον όμιλο ότι, έστω κι αν μπορεί να υπάρχουν προσφορές, η Μέση Τιμή των πακέτων διακοπών έχει αυξηθεί κατά 14%.

Πέραν της Γερμανίας και της Αυστρίας που ξεκίνησαν νωρίτερα τις περασμένες δύο εβδομάδες, τώρα στους πρώτους προορισμούς που επανεκκινεί σταδιακά ο όμιλος με πτήσεις στο δεύτερο μισό του Ιουνίου περιλαμβάνονται, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Επίσης, από την περασμένη Δευτέρα έγινε η επανεκκίνηση με δύο πλήρεις πτήσεις από τη Γερμανία προς τη Μαγιόρκα, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς που «άνοιξε» από τις 15 Ιουνίου κι επιπλέον 20 αναχωρήσεις πτήσεων έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Ο όμιλος εντάσσει στο δεύτερο κύμα των προορισμών, από τις αρχές Ιουλίου την Ελλάδα, μαζί με προορισμούς στην Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και περισσότερους προορισμούς σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.

Ειδικά για τη χώρα μας, η επανεκκίνηση από τον Ιούλιο συνδέεται, όπως είναι εύλογο, με το «άνοιγμα» των περιφερειακών αεροδρομίων από τις αρχές του επόμενου μήνα στο πλαίσιο της επιλογής που έχει γίνει κεντρικά από την κυβέρνηση για σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού μετά την πρώτη περίοδο από τις 15/6 έως τις 30/6.

Όπως επισημαίνουν πάντως οι επιτελείς της TUI και με βάση τις ημερομηνίες της επανεκκίνησης των αγορών όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, «σχεδιάζουμε να λειτουργήσουμε με το 30% του αρχικού προγράμματος (προ κορωνοϊού) για το επόμενο τρίμηνο. Με δεδομένη πάντως τη ρευστή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί φέτος το καλοκαίρι οι αποφάσεις μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες, τη ζήτηση για συγκεκριμένες αγορές και φυσικά τους όρους και υγειονομικούς κανόνες που τίθενται τοπικά στους προροισμούς».

Για τον μήνα Ιούλιο, ο όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει το 50% των ιδιόκτητων ξενοδοχείων του, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί εφόσον υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών τις επόμενες εβδομάδες.

Oι τιμές

Το πρόγραμμα του καλοκαιριού που προσφέρει ο όμιλος έχει πουληθεί σε ποσοστό 25%, ενώ με τις ανακοινώσεις, σε κεντρικό επίπεδο για τη χαλάρωση των απαγορεύσεων ανά την Ευρώπη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί ενίσχυση της ζήτησης την τελευταία εβδομάδα, με τη Γερμανία και το Βέλγιο να σημειώνουν σημαντική αύξηση μέρα με τη μέρα, ενώ ακόμη πιο υποσχόμενη είναι η σεζόν του 2021. Σύμφωνα με τους επιτελείς του ομίλου, η μέση τιμή (Average Selling Price) των πακέτων διακοπών έχει αυξηθεί κατά 14%.

Σημειωτέον ότι από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν διαμαρτυρίες πελατών οι οποίοι ακύρωσαν τις διακοπές τους φέτος επιλέγοντας να τις μεταθέσουν με κουπόνι εξαργύρωσης (voucher) για το 2021 και διαπίστωσαν ότι ακόμη και με μπόνους 20% επί της αξίας, η τιμή για την επόμενη χρονιά ήταν ακριβότερη. Από πλευράς της TUI, ένα επιχείρημα είναι ότι οι εκπτώσεις που μπορεί να είχαν περάσει στα «πακέτα» την περίοδο που οι τουρίστες «έκλεισαν» τις διακοπές τους δεν περνούν στην επόμενη σεζόν.

Παρ’όλ’ αυτά, κατά περίπτωση υπάρχουν πακέτα για μεγάλους προορισμούς στη χώρα μας (Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α.) με εκπτώσεις που ξεκινούν από 10% έως 34% εφόσον οι κρατήσεις γίνουν από τώρα ακόμη και για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (3/7 έως τις 10/7 από Γερμανία), γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι εναπόκειται στον πελάτη να αναζητήσει προσφορές.

Ενδεικτικά για all inclusive εκείνη την περίοδο σε μονάδα 5 αστέρων στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου και του αεροπορικού εισιτηρίου η τιμή για 7 διανυκτερεύσεις αυτή την στιγμή μπορεί να πέσει από τα 1.334 στα 925 ευρώ (-30%) το άτομο.

 

  18 June, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ