Tuta Absoluta:Λύσεις εδώ και τώρα ζητούν οι παραγωγοί του Τυμπακίου-Σενάριο...αποζημιώσεων

neakriti.gr  30 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Tuta Absoluta:Λύσεις εδώ και τώρα ζητούν οι παραγωγοί του Τυμπακίου-Σενάριο...αποζημιώσεων

Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητούν από τον υπουργό οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγαίνει και ανακοινώνει ότι... εξετάζει την ένταξη των ντοματοπαραγωγών στο πρόγραμμα De minimis, λόγω των καταστροφών τους από το έντομο Tuta absoluta. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι ντοματοπαραγωγοί στο Τυμπάκι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «αόριστες» και «προεκλογικές» υποσχέσεις. «Εμείς καλούμε τον Σταύρο Αραχωβίτη να προχωρήσει σε επίσημη και ξεκάθαρη ανακοίνωση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλιώς θα τον καταγγείλουμε για εμπαιγμό»!

Αυτό ξεκαθάρισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. Ο ίδιος έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα στη δρομολόγηση της οικονομικής στήριξης των ντοματοπαραγωγών, με τη συνεργασία βέβαια και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τι λέει το Υπουργείο

Σχετικά με το πρόβλημα προσβολών σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας Κρήτης από το έντομο Tuta absoluta και ύστερα από επικοινωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τους βουλευτές και τους φορείς των παραγωγών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, «εξετάζουμε τη δυνατότητα να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες, κι ενώ προβλήματα από το συγκεκριμένο έντομο αναφέρονται κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις»

«Εμείς είχαμε ζητήσει σε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης να μεσολαβήσει ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, για να δοθεί και σε μας οικονομική στήριξη από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας. Έτσι κι αλλιώς έχει δοθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Δόθηκε και τελευταία στους κτηνοτρόφους, οπότε θεωρούμε ότι πρέπει να “μπει” και η ντομάτα, διότι εμείς καταστραφήκαμε φέτος», τόνισε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, εκτός από την Tuta absoluta υπάρχει και το ζήτημα των πολύ χαμηλών τιμών, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στα αίτια καταστροφής που θα συμπεριληφθούν στην απόφαση για τη δρομολόγηση της οικονομικής στήριξης. «Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος της τιμής της ντομάτας είναι γύρω στα 20 με 25 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνάει τα 40 λεπτά το κιλό. Οπότε γι’ αυτό ζητάμε να ενταχθούμε σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, που έτσι κι αλλιώς έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα προϊόντα της χώρας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «η Τuta έχει καταστρέψει την παραγωγή μας, αφού δε μας ενέταξε η κυβέρνηση ούτε στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”, παρά τα αιτήματά μας. Έτσι, σήμερα ο κόσμος εδώ στο Τυμπάκι είναι ανάστατος και περιμένει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για να προχωρήσει σε εκρίζωση της ντομάτας, ώστε να πάει σε νέα καλλιέργεια. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αν μέχρι και την άλλη εβδομάδα δε δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, θα πάμε σε κινητοποιήσεις»...

 

neakriti.gr  30 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ