Υδρογονάνθρακες: Πυρετώδεις οι επαφές για την επανεκκίνηση των ερευνών στην Κρήτη

  11 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Υδρογονάνθρακες: Πυρετώδεις οι επαφές για την επανεκκίνηση των ερευνών στην Κρήτη

Στο στάδιο της επανεκκίνησης, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια μπλοκ, δείχνει να μπαίνει το πρόγραμμα των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Τα μάτια είναι στραμμένα στα επόμενα βήματα για τις δύο περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης με operators την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, στις Energean – Helleniq Energy για το «μπλοκ 2» βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στην Helleniq Energy για τα οικόπεδα «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10 – στον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Για το μπλοκ στα Γιάννενα που είναι το ωριμότερο όλων και ανήκει στην Energean ανοίγει ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων μετά την προσφυγή στο ΣτΕ ομάδας κατοίκων και φορέων κατά της πρόσφατης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για την δεύτερη κίνηση εναντίον του έργου, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει προ τριετίας προσφυγή που είχαν καταθέσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace κατά των σεισμικών ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Την κινητικότητα που παρατηρείται ξανά στον κλάδο καταδεικνύουν και οι επαφές που είχε τις προηγούμενες μέρες στις ΗΠΑ, το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε την χώρα στο πλαίσιο της πέμπτης σύγκλισης του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας –Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετείχε και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είχε επαφές με σημαντικούς παράγοντες της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ και συναντήθηκε – μεταξύ άλλων- και με τον Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον.

Λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές. Οι επίσημες δηλώσεις κάνουν λόγο, ωστόσο, για συνάντηση κατά την οποία «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της αμερικανικής εταιρείας για την έναρξη των γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης».

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι εντός της άνοιξης θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ σχετικά με τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα επενδυτικά βήματα που είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Οι εταιρείες αλλά και τα στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ που έχει την ευθύνη του εθνικού προγράμματος υδρογονανθράκων κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών. Υπάρχουν όμως πληροφορίες που «κλείνουν» το μάτι με θετικό τρόπο και αφήνουν αισιοδοξία για τα ευρήματα αλλά και για την τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Αυτό το μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών που είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ το Φεβρουάριο του 2023.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές τις έρευνες να επαναληφθούν σε περιοχές που έχουν προκύψει ενδείξεις για νέους στόχους και υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διερεύνηση.

Σήμερα, οι παίκτες των υδρογονανθράκων που παραμένουν ενεργοί στο παιχνίδι είναι κατά βάση τρεις (Energean, Helleniq Energy, ExxonMobil) παρότι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κρίνεται επιθυμητή και αναγκαία λόγω της δυσκολίας και της μεγάλης κλίμακας των έργων αυτών.

Εδώ και καιρό υπάρχει ένα φημολογούμενο ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για τα μπλοκ της Κρήτης και του Ιουνίου. Εσχάτως το ενδιαφέρον αυτό επανήλθε στο προσκήνιο χωρίς όμως προς το παρόν να προκύπτουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τις βλέψεις και τους πραγματικούς στόχους του πετρελαϊκού κολοσσού για την Ελλάδα.

 

  11 February, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα