Υπουργείο υγείας: Οι 5 αλλαγές για επισκέψεις σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

  15 March, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Υπουργείο υγείας: Οι 5 αλλαγές για επισκέψεις σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Ένα νέο σύστημα δωρεάν εξυπηρέτησης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα, επιχειρεί να υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ένα σύστημα που φέρνει αλλαγές στις δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ φέρνει το προσωπικό γιατρό όλους τους ασφαλισμένους.

Οι 5 αλλαγές

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρνει τις αλλαγές με δύο νομοσχέδια. Το ένα θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το άλλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και τα δύο τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα, θα έχουν ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου με βάση τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου που ζήτησε επίσπευση διαδικασιών, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις:

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν προσωπικό γιατρό ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν
Θα καταρτισθεί λίστα με ενδιαφερόμενους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οι προσωπικοί γιατροί. Θα είναι ειδικότητας: Παθολογίας, γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής
Για τους χρονίως πάσχοντες θα υπάρξει εξαίρεση ώστε να μπορούν να καθορίσουν άλλης ειδικότητας ως προσωπικό γιατρό με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες
Με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό. Συγκεκριμένα, για διαγνωστικές εξετάσεις, μικρο -επεμβάσεις, εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.
Σε βάθος χρόνου θα εφαρμοσθεί το λεγόμενο gatekeeping ο έλεγχος δηλαδή, ακόμη και για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς. Έτσι μόλις ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν γιατρούς ειδικοτήτων (πχ καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους κλπ) εάν προηγουμένως δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον θεράποντα προσωπικό γιατρό του.

Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι πληρωμές των γιατρών θα γίνονται με το σύστημα capitation, δηλαδή ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του.

 Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει οικονομικά κίνητρα και σε γιατρούς του δημοσίου, των Κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ, για να γίνουν και εκείνοι προσωπικοί γιατροί και να εγγράφουν στη λίστα τους ασφαλισμένους ώστε να τους παρακολουθούν.

Οι αμοιβές θα είναι ξεχωριστές από τον μόνιμο μισθό τους αλλά είναι άγνωστο προς ώρας εάν θα αλλάξει η εργασιακή σχέση των γιατρών αυτών με το δημόσιο σύστημα.

 

  15 March, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα