Xανιά: Κυβερνητική παρέμβαση για το σκάνδαλο στον οίκο ευγηρίας
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στα Χανιά, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απέστειλε την Παρασκευή, 23 Απριλίου, στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στον COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενουμένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μία σειρά πρωτοκόλλων για την καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.
Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποίησαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορονοϊού, καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, το υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Πρόθεση του υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων, δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τι λέει η ιδιοκτήτρια της δομής
Την ίδια ώρα η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας σημειώνει ότι η δομή λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και απορρίπτει τις καταγγελίες κάνοντας λόγο για πλεκτάνη που έχει στηθεί σε βάρος της.
Δείτε επίσης
- Μακαρονάδα θαλασσινών με όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα
- Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ύψους 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσείς
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Telegraph: Οι εμπειρίες ζωής που δεν πρέπει να χάσετε στην Κρήτη
- Oι τιμές των αγροτικών προϊόντων απο το Δημοπρατήριο Τυμπακίου
Σχετικά άρθρα
- Εξώδικο προς τη ΔΕΔΔΗΕ – Με ρομπότ «άρπαξαν» τις άδειες των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη
- Οι εξηγήσεις που δίνει η κυβέρνηση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
- Μάτι : Σάλος από τις αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά
- Παντρεμένη καθηγήτρια 30 ετών είχε σεξουαλικές σχέσεις με πέντε μαθητές της
- Συνελήφθη ο Πλατινί για την υπόθεση της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022