Youth Pass: Ποιοι νέοι υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα έως και τις 5 Δεκεμβρίου

  09 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Youth Pass: Ποιοι νέοι υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα έως και τις 5 Δεκεμβρίου

Μόνο οι νέοι που έκλεισαν τα 18 ή τα 19 τους χρόνια εντός του 2022 μπορούν να υποβάλουν από σήμερα αιτήσεις για το Youth Pass των 150 ευρώ: Η προθεσμία λήγει στις 5 Δεκεμβρίου και οι πληρωμές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του ερχόμενου μήνα.  Η επόμενη «φουρνιά» δικαιούχων δεν θα χρειαστεί να περιμένει του χρόνου… τέτοια ημέρα για να διεκδικήσει την ενίσχυση, καθώς οι αιτήσεις από το 2024 και μετά θα ξεκινούν σε προκαθορισμένη ημερομηνία και συγκεκριμένα κάθε Πρωταπριλιά.

Πρεμιέρα λοιπόν για το Youth Pass με σχεδόν 200.000 νέους να έχουν το δικαίωμα να λάβουν τα 150 ευρώ με μια απλή αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Δικαίωμα για την ενίσχυση έχουν όσοι συμπλήρωσαν τα 18 ή τα 19τους έτη, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι αιτήσεις

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα την λαμβάνουν όσοι κλείνουν τα 18τους χρόνια για δύο έτη, δηλαδή θα παίρνουν συνολικά από το Κράτος ποσό 300 ευρώ.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα έχουν το δικαίωμα νέοι να διεκδικήσουν την ενίσχυση, θα χρειαστεί όμως να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει φέτος 150 ευρώ και το 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του Youth Pass

Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί έως την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Από το 2024 και μετά η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)
πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)

και των

μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

 

  09 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα