Ζαρός: Οι γλυκοκολοκύθες του Μιχάλη Ζωγραφάκη

Ενα παρεξηγημένο λαχανικό, που έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία θεωρείται η ντόπια γλυκοκολοκύθα.
Ο Ζαριανός Μιχάλης Ζωγραφάκης στην αυλή του οποίου φωτογραφίσαμε τις κολοκύθες του σημερινού μας θέματος , είναι επί χρόνια παραγωγός εξυπηρετώντας κυρίως τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και των φίλων του που συχνά καλεί για τραπέζι στο φιλόξενο σπίτι του.
Η καλλιέργεια της για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, αλλά τελευταία επανακάμπτει καθώς όλο και περισσότερο τη ζητούν σεφ, εστιατόρια αλλά και σπίτια για τη νοστιμιά και τη θρεπτική της αξία.
Η κρητική ποικιλία είναι γευστικά ανώτερη και στην εμφάνιση είναι μακρόστενη και λίγο στρογγυλή στις άκρες, σε αντίθεση με τις Αμερικανικές που είναι μόνο πολύ μεγάλες σε όγκο. Η καλλιέργειά της απαιτεί πολύ νερό, απομάκρυνση των αγριόχορτων και μια στοιχειώδη φροντίδα για την αντιμετώπιση των μυκήτων, τονίζει ο κ. Ζωγράφάκης.
Παλιά στην Κρήτη δεν υπήρχαν θερμοκήπια. Γι' αυτό και τη χρησιμοποιούσαν κάτα κόρον καθώς διατηρείται για 6 μήνες, αν τη βάλουμε σε χώρο που αερίζεται χωρίς να έχει υγρασία, σε αντίθεση με τα κοινά κολοκύθια”.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Άλλη μια δράση που ξεπέρασε τις προσδοκίες
- Διάνοιξη δρόμων και προπαρασκευαστικές εργασίες για την δημιουργία παιδικής χαράς στο Ασήμι
- Weship.gr: Με άρωμα… Κρήτης η λύση για την ταλαιπωρία με τις μεταφορικές
- “Η ανικανότητα και η ασυνεννοησία των υπουργείων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο”
- Nέα εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στο Τυμπάκι