Ζαρός: Οι γλυκοκολοκύθες του Μιχάλη Ζωγραφάκη
Ενα παρεξηγημένο λαχανικό, που έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία θεωρείται η ντόπια γλυκοκολοκύθα.
Ο Ζαριανός Μιχάλης Ζωγραφάκης στην αυλή του οποίου φωτογραφίσαμε τις κολοκύθες του σημερινού μας θέματος , είναι επί χρόνια παραγωγός εξυπηρετώντας κυρίως τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και των φίλων του που συχνά καλεί για τραπέζι στο φιλόξενο σπίτι του.
Η καλλιέργεια της για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, αλλά τελευταία επανακάμπτει καθώς όλο και περισσότερο τη ζητούν σεφ, εστιατόρια αλλά και σπίτια για τη νοστιμιά και τη θρεπτική της αξία.
Η κρητική ποικιλία είναι γευστικά ανώτερη και στην εμφάνιση είναι μακρόστενη και λίγο στρογγυλή στις άκρες, σε αντίθεση με τις Αμερικανικές που είναι μόνο πολύ μεγάλες σε όγκο. Η καλλιέργειά της απαιτεί πολύ νερό, απομάκρυνση των αγριόχορτων και μια στοιχειώδη φροντίδα για την αντιμετώπιση των μυκήτων, τονίζει ο κ. Ζωγράφάκης.
Παλιά στην Κρήτη δεν υπήρχαν θερμοκήπια. Γι' αυτό και τη χρησιμοποιούσαν κάτα κόρον καθώς διατηρείται για 6 μήνες, αν τη βάλουμε σε χώρο που αερίζεται χωρίς να έχει υγρασία, σε αντίθεση με τα κοινά κολοκύθια”.
Δείτε επίσης
- Ενημερωτική εκδήλωση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στο Ασήμι
- Mε λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Τυμπάκι
- Μήνυμα Δημάρχου Φαιστού για 25η Μαρτίου
- Δήμος Φαιστού: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο
- Mεσαρα: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στον δρόμο Ηρακλείου – Μοιρών