100 ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΜΠΙΑΣ: Ένα ιστορικό σχολείο της Μεσσαράς

  27 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΜΠΙΑΣ: Ένα ιστορικό σχολείο της Μεσσαράς

Πριν από 100 χρόνια δόθηκαν τα πρώτα απολυτήρια στους αποφοίτους του και αποφάσισε να το γιορτάσει! Το Λύκειο Πόμπιας συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και απευθύνει έκκληση σε παλιούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν στη συγκέντρωση υλικού για την υλοποίηση μίας έκθεσης φωτογραφίας αλλά και εκδηλώσεων για τη φετινή επέτειο.

Παράλληλα, συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του στρατηγού Γεωργίου Κατεχάκη, ο οποίος ήταν και ο θεμελιωτής του σχολείου.

 Ο διευθυντής του Λυκείου Πόμπιας, φυσικός, κ. Νίκος Τουμανίδης, αναφέρει στην «Π» πως στον χώρο του σχολείου διατηρείται ένα πολύ σημαντικό αρχείο, όπου μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι πρώτοι απόφοιτοι του σχολείου ήταν το 1919.

Η φετινή χρονιά αφιερώνεται στον Γ. Κατεχάκη και έχει ήδη αποφασιστεί στις 19 Απριλίου, την τελευταία Παρασκευή που είναι ανοιχτό το σχολείο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, να οργανωθεί εκδήλωση προς τιμήν του.

Θα γίνει  επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνου στην αυλή του σχολείου, όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του και θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα. Επίσης, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του σχολείου που μετρά έναν αιώνα ζωής.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας, αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να εκδοθεί ένας επετειακός τόμος για το σχολείο ενώ στις σκέψεις των διοργανωτών είναι να γίνει ένα συμπόσιο για την ιστορία της εκπαίδευσης στη Μεσσαρά.


Το σχολείο διαθέτει ένα πολύτιμο αρχείο 100 χρόνων

«Το Λύκειο Πόμπιας, ως το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσσαρά, είχε για πολλά χρόνια μαθητές από όλη την περιοχή. Σήμερα έχουμε μόνο 40 παιδιά, καλύπτουμε, εκτός από την Πόμπια, χωριά προς τη θάλασσα, όπως τα Μάταλα, αλλά και το Πετροκεφάλι» αναφέρει ο κ. Τουμανίδης.

Το μεγάλο πρόβλημα για το σχολείο είναι ότι δεν έχει πολλούς μόνιμους καθηγητές, καλύπτει πολλές ανάγκες με αναπληρωτές, οι οποίοι αργούν και να έρθουν.

«Τα παιδιά φεύγουν γιατί τα τμήματα  αργούν να στελεχωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό, έχουμε μέχρι αργά στη σχολική χρονιά μεγάλα κενά σε καθηγητές. Φέτος, μόλις προχθές κατορθώσαμε να έχουμε όλους τους καθηγητές και να κάνουμε επτάωρα.

Πέρσι έφυγαν παιδιά της θετικής κατεύθυνσης γιατί δεν είχαμε καθηγητές για να τους προετοιμάσουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις» εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου.

Ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017 και έχει θέσει τρεις στόχους για τη θητεία του. Θέλει να δοθεί το όνομα του Γ. Κατεχάκη στο σχολείο, θεωρεί σκόπιμο να αξιοποιηθεί το αρχείο που υπάρχει στο Λύκειο Πόμπιας, ενώ θέλει να αποκτήσει το σχολείο μία αίθουσα για την έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του σχολείου.

Όπως λέει, το πολύτιμο αρχείο που υπάρχει στο Λύκειο Πόμπιας είναι κρίμα να φθείρεται, υπήρξε την περσινή χρονιά μία επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης για την ψηφιοποίησή του, όμως, το θέμα δεν προχώρησε.

 

  27 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα