11 σημαντικοί έλεγχοι που πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές!

  02 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
11 σημαντικοί έλεγχοι που πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές!

Έφτασε -επιτέλους- η ώρα των διακοπών και είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε προς τον προορισμό σας! Έχετε σχεδιάσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και όλες οι πτυχές του ταξιδιού έχουν μελετηθεί.

 

Το αυτοκίνητό σας όμως το έχετε ελέγξει; Έχετε βεβαιωθεί ότι είναι σε άριστη κατάσταση για να μην σας δημιουργήσει κάποιο απρόοπτο στο ταξίδι και σας χαλάσει τις διακοπές;

 

Περισσότερους από τους μισούς ταξιδιώτες που ταξιδεύουν εντός της χώρας μας, χρησιμοποιούν το δικό τους αυτοκίνητο. Πόσοι από εμάς όμως κάνουμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, για να γλυτώσουμε εκείνη την «άτυχη στιγμή» που θα μας συμβεί στις 12 το βράδυ;

 

Το να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι έτοιμο για ένα ταξίδι διακοπών, θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της checklist σας! Ένα συντηρημένο όχημα θα σας προσφέρει ξέγνοιαστες διακοπές και σίγουρα θα μειώσετε τις όποιες πιθανότητες για κάποιο αναπάντεχο συμβάν!

 

Ας δούμε όμως τους 11 πιο σημαντικούς ελέγχους που πρέπει να κάνετε, πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας!

Έλεγχος ψυκτικού υγρού

Το ψυκτικό υγρό όχι μόνο προστατεύει τον κινητήρα σας από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά επίσης αφαιρεί την υψηλή θερμότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

 

Χωρίς ψυκτικό υγρό ο κινητήρας θα ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία, κάτι που θα δημιουργήσει βλάβη.

 

Για να ελέγξετε το ψυκτικό σας υγρό, εντοπίστε την αντίστοιχη δεξαμενή στο χώρο της μηχανής και βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του υγρού είναι ανάμεσα στις ενδείξεις min και max.

 

Για τον καλύτερο έλεγχο, το αμάξι θα πρέπει να είναι κρύο και σε επίπεδη επιφάνεια.

 

Εάν πρέπει να συμπληρώσετε, αγοράστε το κατάλληλο αντιψυκτικό υγρό και συμπληρώστε με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, μην ανοίξετε την τάπα της δεξαμενής αν το αμάξι δεν είναι τελείως κρύο πρώτα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε την ρεζέρβα και τα αντίστοιχα εργαλεία για την αλλαγή της

Η ρεζέρβα έχει σώσει χιλιάδες διακοπές από το να καταστραφούν! Οι περισσότεροι από εμάς, όταν είμαστε στις καλοκαιρινές μας διακοπές σίγουρα θα βρεθούμε σε κάποιον λάθος δρόμο ή θα αναγκαστούμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο περίεργο μονοπάτι.

 

Η πιθανότητα να πάθουμε λάστιχο στις διακοπές, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, αυξάνεται ραγδαία σε σχέση με την καθημερινότητά μας!

 

Βεβαιωθείτε ότι πριν ξεκινήσετε έχετε τη ρεζέρβα στον ειδικό χώρο αποσκευών, είναι φουσκωμένη κατάλληλα και επίσης διαθέτετε τα ειδικά εργαλεία για την αλλαγή της.

Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού

Το λάδι είναι σημαντικό στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα σας. Διατηρεί τα κινούμενα μέρη μέσω της λίπανσης ενώ ταυτόχρονα τα ψύχει και αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Για να ελέγξετε τη στάθμη του λαδιού, όπως και στον έλεγχο του αντιψυκτικού υγρού, το αμάξι θα πρέπει να είναι κρύο και σε επίπεδη επιφάνεια.

 

Στο χώρο της μηχανής, θα βρείτε την ειδική ράβδο όπου θα τη βγάλετε, θα την σκουπίσετε με ένα πανί και θα την ξανά βάλετε στην υποδοχή. Έπειτα θα την ξανά βγάλετε και θα δείτε μέχρι που υπάρχει το λάδι. Η στάθμη του λαδιού θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ min και max, στη ζαγρέ επιφάνεια της ράβδου.

 

Μπορείτε να συμπληρώσετε λάδι αν υπάρχει έλλειψη, από την τάπα που βρίσκεται στο χώρο της μηχανής. Μεγάλη προσοχή να χρησιμοποιείτε πάντα τον ίδιο τύπο λαδιού.

Ελέγξτε τη στάθμη του καθαριστικού για τους υαλοκαθαριστήρες

Οι υαλοκαθαριστήρες σας βοηθάνε να έχετε ένα καθαρό παρμπρίζ, ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που τα τζάμια γεμίζουν από τα δεκάδες λογής μυγάκια.

 

Έχοντας αρκετά και κατάλληλο υγρό καθαριστικό στο δοχείο πλυσίματος, μπορείτε να έχετε πάντα καθαρά τζάμια και άριστη ορατότητα. Η καλή ορατότητα αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασφαλείας για εσάς και τους γύρω σας.

 

Για να συμπληρώσετε ειδικό καθαριστικό, εντοπίστε τη δεξαμενή καθαριστικού στο χώρο της μηχανής – συνήθως είναι αυτή με την μπλε τάπα.

 

Ανοίξτε την τάπα και συμπληρώστε το καθαριστικό υγρό με προσοχή, σιγά σιγά. Μόλις τελειώσετε κλείστε την τάπα και είστε έτοιμοι!

Έλεγχος πίεσης ελαστικών

Πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας. Η σωστή πίεση στα ελαστικά σας προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στο δρόμο ενώ επίσης έχει και μειωμένη κατανάλωση!

 

Αν έχετε λάθος πιέσεις, τότε η κατανάλωση θα είναι αυξημένη – αυτή η αύξηση μπορεί να είναι έως και 10% παραπάνω!

 

Βεβαιωθείτε για τις σωστές πιέσεις που πρέπει να έχετε ανάλογα τον τύπο και το μέγεθος των ελαστικών σας και προσαρμόστε τες ανάλογα.

 

Σημαντικό: Πάντα μετράμε και προσθέτουμε αέρα όταν τα ελαστικά μας είναι κρύα και έχουν διανύσει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα!

Έλεγχος των εγγράφων σας

Αν κι αυτό δεν είναι έλεγχος κάποιου συστήματος του αυτοκινήτου σας, βεβαιωθείτε ότι πριν το ταξίδι έχετε όλα τα σημαντικά έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητό σας. Αυτά είναι τα έγγραφα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, το δίπλωμά σας, το τελευταίο δελτίο ΚΤΕΟ(αν υπάρχει) καθώς και η Πράσινη Κάρτα αν ταξιδεύετε οδικώς για το εξωτερικό!

Έλεγχος του συστήματος φωτισμού

Ένα άλλο σημαντικό σύστημα του αυτοκινήτου σας που θα πρέπει να ελέγξετε, είναι το σύστημα φωτισμού. Λειτουργούν όλα τα φώτα εντάξει; Ανάβουν οι προειδοποιητικές λυχνίες αλλαγής πορείας;

 

Ελέγξτε όλα τα φώτα σας καθώς επίσης και τα φώτα διασταυρώσεως και πορείας.

 

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα και οι λάμπες στο εσωτερικό της καμπίνας ανοίγουν σωστά.

 

Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, επισκεφθείτε άμεσα έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων πριν την αναχώρησή σας για διακοπές!

Ενεργοποιήστε τους υαλοκαθαριστήρες και ελέγξτε τα μάκτρα τους

Μαζί με το καθαριστικό υγρό, θα πρέπει να ελέγξετε και τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων καθώς επίσης κι αν τα μάκτρα (τα λαστιχάκια τους) είναι σε λειτουργική κατάσταση – δηλαδή αν απομακρύνουν σωστά και αποτελεσματικά τις βρωμιές από το παρμπρίζ.

 

Σε περίπτωση που χρειάζονται αλλαγή, μπορείτε να αλλάξετε εύκολα και γρήγορα μόνο τα μάκτρα είτε σε κάποιο συνεργείο είτε ακόμα και σε βενζινάδικο.

Έλεγχος του συστήματος κλιματισμού

Ίσως ο σημαντικότερος έλεγχος για την άνεσή σας! Φανταστείτε να είστε διακοπές, να έχει 35 βαθμούς και να έχει χαλάσει ο κλιματισμός του αυτοκινήτου! Σίγουρα θα έχετε μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ενώ επίσης θα σας χαλάσει η όλη διάθεσή! Μην το αφήνετε έτσι και κάντε μια μίνι συντήρηση του air condition που στόχο θα έχει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του καθώς επίσης και να παρέχει καθαρότερο αέρα στην καμπίνα των επιβατών!

Έλεγχος των μπεκ

Αν και είναι δύσκολο να ελέγξετε τη λειτουργία των μπεκ, παρόλα αυτά – και ειδικά αν έχετε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο -  θα πρέπει να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα από βουλωμένα μπεκ πετρελαίου πριν το πρόβλημα μεγεθυνθεί αρκετά.

 

Κάποιοι περίεργοι θόρυβοι και ένα αυτοκίνητο που δυσκολεύεται να εκκινήσει από κρύα κατάσταση ή έχει μειωμένη απόδοση, θα πρέπει να σας προβληματίσουν σχετικά με την λειτουργία των μπεκ.

Έλεγχος της στάθμης του AdBlue

Ο τελευταίος έλεγχος πριν τις διακοπές σας, αφορά αποκλειστικά τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και δη αυτά που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Το AdBlue είναι μια ουσία που μπαίνει σε ξεχωριστή δεξαμενή και σκοπό έχει τη μείωση των καυσαερίων. Όμως, αν η δεξαμενή αδειάσει, τότε το αυτοκίνητο σταματάει και δεν παίρνει μπρος! Σκεφθείτε να σας συμβεί αυτό στις διακοπές!

Ο έλεγχος της στάθμης γίνεται ψηφιακά μέσα από το καντράν, όπου υπάρχει η ειδική ένδειξη ενώ υπάρχει και προειδοποίηση όταν η αυτονομία του AdBlue μειώνεται. Αν είναι αρκετά χαμηλή η στάθμη, προσθέστε AdBlue στην ειδική δεξαμενή που συνήθως βρίσκεται δίπλα στην τάπα πετρελαίου!

Μην το παραλείψετε, καθώς μπορεί να βρεθείτε με ένα ακίνητο αυτοκίνητο, στη μέση του πουθενά!

Κάνοντας τους παραπάνω ελέγχους στο αυτοκίνητό σας πριν την έναρξη των διακοπών, μειώνεται στο ελάχιστο τις πιθανότητες να σας συμβεί κάποιο απρόοπτο που μπορεί να χαλάσει τις ημέρες ξεκούρασής σας.

 

  02 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα