35 εκατ. στον ΕΛΓΑ - Αρχές Αυγούστου οι πληρωμές του 35%

  29 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
35 εκατ. στον ΕΛΓΑ - Αρχές Αυγούστου οι πληρωμές του 35%

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη

«Η ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό, μας επιτρέπει να φέρουμε την πληρωμή των 35% που ήταν για το τέλος του χρόνου και να την κάνουμε στις αρχές Αυγούστου» ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τον ΕΛΓΑ.

Ο υπουργός υπογράμμισε, πως με απόφαση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου του 2011 η οποία προβλέπει πως μπορεί να υπάρξει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό Προϋπολογισμό, και αυτό παρέχει την δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να επιταχύνει τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Παράλληλα εξήγγειλε, ότι από τον Οκτώβριο που θα έχει ολοκληρωθεί και η ασφαλιστική μελέτη για την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, «θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα παρεμβάσεων εξορθολογισμού του, ώστε να μπορούν να πληρώνονται γρηγορότερα οι παραγωγοί, και ο ΕΛΓΑ από ελλειμματικός να γίνει πλεονασματικός, να έχει ταμειακή άνεση και ασφάλεια για τις αποζημιώσεις που παρέχει.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως εξυγιαίνουμε, εκσυγχρονίζουμε και μεταρρυθμίζουμε τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο ασφάλειας των παραγωγών μας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ φεύγει από την εποχή του χαρτιού και γίνεται ψηφιακός.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2021 πιλοτικά, οι αποτυπώσεις των ζημιών θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε οι οριστικοποιήσεις και πληρωμές να γίνονται γρήγορα.

Επίσης, θα χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες (δορυφορικές εικόνες, λήψεις από ντρόουνς) ώστε να υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα εκτιμήσεων των ζημιών, ενώ μετά την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, θα μπορεί να εξεταστεί και το πόσες περισσότερες κατηγορίες ζημιών μπορούν ακόμα να ενταχθούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

 Περί ιδιωτικοποίησης

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών περί προθέσεων ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή και στην κατάσταση που είναι ο Οργανισμός, και εγώ να θέλω να τον δώσω, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον» και τόνισε πως «όλη αυτή η συζήτηση, στην παρούσα φάση είναι ανώριμη…».

Υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ οφείλει να είναι ισοσκελισμένος και πως, ακόμα και με τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, πάλι η εκτίμηση είναι ότι θα έχει ζημία 10 εκατ, ευρώ, γιατί φέτος είναι πάρα πολλές οι ζημιές.

Τι έχει καταβληθεί

Ειδικά για το θέμα των ενισχύσεων των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς de minimis. 

Δύο εκατομμύρια έχουν καταβληθεί στα θερμοκήπια της Κρήτης. 

Έντεκα εκατομμύρια έχουν καταβληθεί στους ανθοπαραγωγούς. 

Δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν ανοίξει μέτρο και εγγράφονται τώρα οι αλιείς.

Πέντε εκατομμύρια έχουν καταβληθεί για βαμβάκια και σιτηρά στον Έβρο. 

Πέντε εκατομμύρια ανοίγουν τώρα για τα σπαράγγια. Δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν εγκριθεί για τις λαϊκές αγορές. 

Τριάντα δύο εκατομμύρια έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή για την αιγοπροβατοτροφία.

Δύο εκατομμύρια είναι ο πράσινος τρύγος.

Είκοσι εκατομμύρια είναι η απόσταξη.

Τρία εκατομμύρια θα δώσουμε για τα γουνοφόρα».

Υπέρ της συνεργασίας ο Λυκουρέντζος

«Για μένα δεν αποτελεί εφαλτήριο για καμία πολιτική φιλοδοξία ο ΕΛΓΑ, αλλά το να μπορέσουμε να τον κάνουμε καλύτερο για τους παραγωγούς μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι επιθυμεί την συνεργασία με όλα τα κόμματα.

Ανέφερε πως θα εισηγηθεί στον υπουργό να εξεταστούν τα θέματα της χαλαζικής προστασίας. 
Σχετικά με την καταβολή του 35%, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε πως, όπως είπε και ο υπουργός, «αυτό θα πληρωθεί εντός των ημερών διότι ήρθαν τα χρήματα» διευκρινίζοντας ότι «τα 35 εκατομμύρια από τον κρατικό Προϋπολογισμό, δεν μπορεί να εμφανιστούν επουδενί, ότι αφορούν αποζημιώσεις.

Δεν είναι επιχορήγηση για αποζημιώσεις. Καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, αλλά αυτό απελευθερώνει το ισόποσο για την καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό λέει ο ν. 3877, αυτό θα κάνει η διοίκηση. Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα αυτό. Απελευθερώνει 35 εκατομμύρια για να δοθούν εκεί».

 

  29 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ