Α.Σ Τυμπακίου: “Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Κρήτης”

  04 May, 2020 ΑΡΘΡΑ
Α.Σ Τυμπακίου: “Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Κρήτης”

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα προβλήματα των παραγωγών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα απο τα μέτρα απαγόρευσης του τελευταιου διαστήματος,επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγρότικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου.

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται λόγος για αθέτηση υποσχέσεων απο την πλευρα του Υπουργείου,ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην  ανάγκη άμεσης  ενίσχυσης του κλάδου,ωστε να μπορέσουν οι παραγωγοί της Κρήτης να ανταπεξλεθουν στις τρεχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και να επέλθει μια ομαλότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Σας έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης τόσο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και με υπομνήματα που σας έχουμε υποβάλλει.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια μέτρα για την στήριξη των παραγωγών. Είναι,θεωρούμε, οξύμωρο οι επιχειρήσεις που διακινούν φρούτα και λαχανικά να είναι, και ορθώς είναι, στους πληττόμενους ΚΑΔ αλλά οι παραγωγοί να εξαιρούνται. Το σκεπτικό ότι κάποια προϊόντα δεν έχουν υποστεί ζημιά, π.χ. εσπεριδοειδή, ή ότι εμφανίζεται γενικότερα μια αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων δεν είναι σωστό. Μας είχατε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσατε σε εξειδίκευση ανά προϊόν αλλά μέχρι σήμερα παρά την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Όπως σας έχουμε επισημάνει οι παραγωγοί της Κρήτης την καλλιεργητική σαιζόν που είναι σε εξέλιξη έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η μέση τιμή τομάτας Α ποιότητας τον Απρίλιο του 2019 στο Δημοπρατήριο του Συνεταιρισμού Τυμπακίου ήταν 1,14 ευρώ και η τιμή για την ίδια ποιότητα τον Απρίλιο του 2020 μόλις 0,56 ευρώ ανά κιλό. Σε μια σαιζόν στην διάρκεια της οποίας η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων ήταν κάτω του κόστους παραγωγής (για τομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες ήταν περίπου 0,45 ευρώ ανά κιλό με κόστος παραγωγής τα 0,55 ευρώ ανά κιλό) αντιλαμβάνεστε ότι η συνέχεια της καλλιέργειας θα είναι αδύνατη.

Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας καλοκαιρινής τομάτας ήταν παλαιότερα μια δυναμική καλλιέργεια τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η τιμή ήταν καλή για τους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά. (Σε αυτό έχει συμβάλλει ο εχθρός TUTA APSOLUTA για τον οποίο έχουμε αιτηθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα κομφούζιο χωρίς αποτέλεσμα). Η καλλιέργεια καλοκαιρινής τομάτας στην Κρήτη έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει περιοριστεί. Η ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές με αρκετά υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, αλλά αυτό φαίνεται δεν ενοχλεί γιατί είναι εισαγόμενες.

Κύριε Υπουργέ

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης δεν θα μπορέσουν φέτος να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές τους, (φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κ.λ.π.) και δεν θα μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τη νέα σαιζόν με καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά το σύνολο των παραγωγών της Κρήτης.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχεία χρειαστείτε.

 

  04 May, 2020 ΑΡΘΡΑ