Πρασόρυζο της Αργυρώς

argiro.gr  15 October, 2025 ΑΡΘΡΑ
Πρασόρυζο της Αργυρώς

Υλικά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

7-8 μέτρια τρυφερά πράσα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό καρότο τριμμένο

2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο

5 φλ. νερό ζεστό

2 κ.σ. άνηθο

1 λεμόνι (χυμός)

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό τμήμα σε χοντρές ροδέλες με μαχαίρι.

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι ή μια πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα, προσθέτοντας 1/4 του φλιτζανιού νερό.
Αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, να πιούν τα υγρά τους και να γίνουν πιο ελαφριά για το πρασόρυζο.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να γίνουν διάφανα, αναδεικνύοντας τη γλυκύτητά τους.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, ώστε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε το φαγητό να σιγοκοχλάζει.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 17 λεπτά. Ανακατεύουμε που και που, προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα πράσα.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στα 15-16 λεπτά βρασμού, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα πράσινα φύλλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στύβουμε και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και το καπάκι, και αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να απορροφήσει τα υγρά του.
Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

 

argiro.gr  15 October, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα