Αδράνεια πωλήσεων για το ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ιταλία

agronews  10 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αδράνεια πωλήσεων για το ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ιταλία

Πλησιάζοντας στα µισά της εµπορικής περιόδου και σε αντίθεση µε τον κανόνα που θέλει έντονη κινητικότητα τους µήνες αυτούς, η αγορά ελαιολάδου είναι αδρανοποιηµένη, µε τις χαµηλές τιµές για το προϊόν να µην εξασφαλίζουν καµία ρευστότητα στο εµπόριο.

Η κατάσταση είναι η ίδια στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας και της Ιταλίας, όσο παράλληλα η Τυνησία πιέζει περαιτέρω την αγορά, µε την κυβέρνησή της να ρυθµίζει κεντρικά την τιµή του προϊόντος στα 1,79 ευρώ το κιλό για το 2020.

«∆ουλεύουµε χωρίς να πουλάµε» αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί, επιδεικνύοντας επιφύλαξη για τις προοπτικές της χρονιάς όσο οι δεξαµενές είναι γεµάτες, ενώ η παραγωγή βρίσκεται ακόµα σε εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι η τιµή βρίσκεται ακριβώς 1 ευρώ κάτω σε σχέση µε τα περσινά επίπεδα, το εµπόριο δεν φαίνεται ακόµη πρόθυµο να απορροφήσει µεγάλες ποσότητες. Η τελευταία πράξη του 2019 σε περιοχή της Νότιας Λακωνίας έκλεισε στα 2,75 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στα 3,70 ευρώ.

Με εξαίρεση την Κρήτη, η υπόλοιπη χώρα έχει πετύχει σηµαντικές ποσότητες και ποιότητες, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική Ιταλία, µε τους εκεί παραγωγούς να µην µπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους ούτε στα 3,20 ευρώ το κιλό, τιµή εντυπωσιακά χαµηλή για τα δεδοµένα της χώρας αυτής.

Η αγορά εστιάζει πλέον στις µεγάλες βιοµηχανίες της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίες δεν έχουν βγει ακόµη στις αγορές σύµφωνα µε πληροφορίες, ενώ η ισπανική Deoleo προχωρά σε αναγνωριστικές κινήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, χωρίς ωστόσο να πληρώνει τις τιµές που ακούγονται. Άλλωστε η µέση τιµή για τα ισπανικά έξτρα παρθένα έπεσε και πάλι στα 2,12 ευρώ το κιλό, µε τη Χαέν να πληρώνεται την τελευταία εβδοµάδα του έτους µε 1,95 ευρώ το κιλό.

 

agronews  10 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ