Φωτο: protothema.gr
Η ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε και όχι μόνο οι θερμίδες βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε πως είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των φαγητών που τρώμε παρά στην ποσότητα των θερμίδων. Η μελέτη των ειδικών σε δείγμα 120.000 ανθρώπων, από τους οποίους τα 5/6 ήταν γυναίκες, έδειξε ότι τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως συνδέονται με την απώλεια βάρους. Μάλιστα η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού και ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους απ’ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά. Η εξήγηση είναι ότι μας βοηθούν να νοιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν απλά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτά τα φαγητά και να αδυνατίζουν. Χρειάζεται μέτρο. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και γιαούρτι συνήθιζαν να τρώνε λιγότερα φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τσιπς, κρέατα, επιδόρπια και ποτά που περιέχουν ζάχαρη.
Ο Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, που συμμετείχε και αυτός στην μελέτη, συμπλήρωσε: «Αυτά τα ευρήματα τονίζουν πόσο σημαντική είναι η επιλογή των σωστών τροφών για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας. Η ιδέα ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φαγητά είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί».
Η μελέτη προειδοποιεί πως οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους τόσο ανεπαίσθητα που δεν το συνειδητοποιούν.
Πηγή: MothersBlog.gr
Δείτε επίσης
- EE: «σοβαρή» και «ανησυχητική οπισθοδρόμηση» της Τουρκίας σε δίκαιο και δικαιώματα
- Ο Ζοράν Μαμντάνι εκλέγεται ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
- Βαθαίνει το χάσμα στον παγκόσμιο πλούτο μεταξύ πλούσιων και φτωχών – η απειλή για τη Δημοκρατία
- Τραμπ: Ρωσία και Κίνα κάνουν δοκιμές πυρηνικών όπλων «αλλά δεν μιλάνε γι’ αυτό»
- Υγρός τάφος παραμένει η Μεσόγειος: Πάνω από 1.300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2025





