Αγρότες:Πονούν οι κατασχέσεις, άφαντη η προκαταβολή, διάτρητο το ΟΣΔΕ

  29 October, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Αγρότες:Πονούν οι κατασχέσεις, άφαντη η προκαταβολή, διάτρητο το ΟΣΔΕ

Μια που μπήκαν και μια που «έφυγαν», τα λεφτά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τους λογαριασμούς χιλιάδων παραγωγών οι οποίοι έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των 15.000 ευρώ έπεσε για ακόμα μια φορά στο κενό, οι αγρότες ήρθαν – όπως μας αναφέρουν – αντιμέτωποι με αυτό που φοβόντουσαν. Το «άδειασμα» των λογαριασμών τους.

Η ελπίδα τώρα μετατίθεται για το Δεκέμβρη στην εξόφληση του τσεκ. Ωστόσο, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στην  Agrenda ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να τακτοποιήσει το θέμα δεν ξεκαθάρισε πόσο χρόνο θέλει; Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν θα μπορέσει ο Σταύρος Αραχωβίτης να κάνει όσα δεν έκανε ο Αποστόλου σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα που απομένει μέχρι την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων.    

Πως γίνεται η παρακράτηση των οφειλών

Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσµευσης λογαριασµού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρηµάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσµευµένα» χρήµατα δεν µπορούν να µετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσµεύσει το λογαριασµό του.

Το πρόβλημα των δασικών χαρτών

Όμως το πρόβλημα των κατασχέσεων δεν είναι το μοναδικό στις φετινές πληρωμές του τσεκ. Όπως αποδείχθηκε ένας σημαντικό αριθμός δικαιούχων έμεινε εκτός ενιαίας ενίσχυσης – μέχρι νεοτέρας  - λόγω των δασικών χαρτών. Ειδικότερα οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πήραν… ευρώ για τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουσιαστικά θα θεωρηθούν εκτός συστήματος καθώς ανήκουν σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. 

 

agronews.gr

 

  29 October, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα