Αγρότικές επιδοτήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

neakriti.gr  19 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότικές επιδοτήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

Αν όχι αύριο Τρίτη, σίγουρα μεθαύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων, δηλαδή το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ των νεοεισερχόμενων αγροτών.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μέχρι και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου να έχουν πάρει τα χρήματά τους όλοι οι δικαιούχοι, δηλαδή τόσο όσοι έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και οι υπόλοιποι στις άλλες τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αξιοποιώντας τις δικές του πηγές και πληροφορίες σε κεντρικό επίπεδο, είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας στο neakriti.gr, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το μεσημέρι της Παρασκευής 23 του μήνα να έχει κάνει τις πληρωμές.

Και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο και αν δεν μπουν τα χρήματα μέχρι τότε σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς, τότε οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα περάσουν Χριστούγεννα χωρίς φράγκο στην τσέπη.

Εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε πολιτική απόφαση, βάσει της οποίας δε θα υπήρχε στις άλλες τράπεζες το περίφημο “βαλέρ”, που μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς δεν ισχύει. Και συνεπώς δε θα χρειαζόταν να μείνουν τα χρήματα δεσμευμένα για μία μέρα πριν καταλήξουν στις τσέπες των δικαιούχων παραγωγών, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Κρήτη από τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2022 θα “ζεσταθεί” με 150 εκατομμύρια ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους της, σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει “κόκκινο” και οι αγροτικές ενισχύσεις έρχονται στην πιο κρίσιμη περίοδο για να μπορέσουν οι άνθρωποι της υπαίθρου να συνεχίσουν να παράγουν!

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, αμέσως μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, θα ακολουθήσει εκείνη της εξισωτικής με διαφορά μίας ή περισσότερων ημερών, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνάντηση με αγρότες της Λάρισας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι στόχος του είναι, μετά και το πέρας των ενστάσεων, να αποδοθεί η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους μετακινούμενους και σε όσους έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις σε μειονεκτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε όσους δηλαδή τις δικαιούνται πραγματικά. Τα θέματα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν μετά τις ενστάσεις της εξισωτικής, ενώ μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε πληρωμές, πριν τη λήξη του έτους, ανακατανέμοντας τα ποσά σε όσους πραγματικά δικαιούνται την εν λόγω αποζημίωση.

Οι πληρωμές

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανέρχεται στα 657.348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021. Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023, και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Η πληρωμή, συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αυτό συμβαίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά μέσω πλατφόρμας του gov.gr, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έρχονται και οι ενισχύσεις για τα λιπάσματα

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου, χορηγείται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής “Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, όπως ισχύει, η οποία χορηγείται σε πληγείσες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.

Η ενίσχυση, η οποία θα καταβληθεί τις προσεχείς ημέρες, είναι ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίες:

- Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 02/12/2022.

- Σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

- Έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη.

- Κατά την ημερομηνία ελέγχου των προϋποθέσεων για την πληρωμή, η επιχείρηση είναι ενεργή και δεν τελεί σε αδράνεια, εκκαθάριση ή πτώχευση, ούτε ο ΑΦΜ της έχει ανασταλεί για οποιαδήποτε αιτία, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ.

- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων.

- Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

neakriti.gr  19 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα