Ακρίβεια και στους… πάγκους των λαϊκών αγορών: Τι λένε παραγωγοί για τις τιμές

  10 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ακρίβεια και στους… πάγκους των λαϊκών αγορών: Τι λένε παραγωγοί για τις τιμές

Η ακρίβεια δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε στις λαϊκές αγορές με τους καταναλωτές να κάνουν λόγο για τιμές – φαρμάκι και πολλούς εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι πλέον αγοράζουν μικρότερες ποσότητες. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής “Πρόσωπο με Πρόσωπο” με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, όπου μίλησαν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, όσο και παραγωγοί και καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αρκετά προϊόντα έχουν γίνει ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Λεμόνια:  Η τιμή πώλησής τους είναι στα 1,49 ευρώ
Αγγούρια: Πωλούνται 1,70 ευρώ
Πορτοκάλια: Η τιμή τους είναι στα 2 ευρώ
Ντομάτες : Πωλούνται 1,70 ευρώ
Φασολάκια: Κοστίζουν 2,50 ευρώ

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το αυξημένο κόστος και τα έξοδα ευθύνονται για την ανηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές  στα προϊόντα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει.

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 μίλησε παραγωγός που πουλάει σταφύλια σε λαϊκή αγορά. Ο κόσμος αγοράζει σταφύλι, είπε και πρόσθεσε πως είμαστε οι πιο φθηνοί παραγωγοί από όλους. Αυτή τη στιγμή η χονδρική τιμή στο σταφύλι είναι στα 2,20 με 2,30 ευρώ, τόνισε και ανέφερε πως όλα είναι ακριβά ακόμη και το πετρέλαιο. «Βάζουμε 2 ευρώ πετρέλαιο. Μας έδωσαν πέρυσι 80 ευρώ επιδότηση στο πετρέλαιο. Και η κυβέρνηση λέει σας δώσαμε επιδότηση. Δεν πάνε να γεμίσουν τον τρακτέρ με 80 ευρώ επιδότηση» σημείωσε.

“Πονοκέφαλος” η ακρίβεια για τους καταναλωτές

Για τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στα προϊόντα που πωλούνται σε λαϊκές αγορές μίλησαν οι καταναλωτές.

«Το βλέπεις το καρότσι; Πήγα κάτω και γύρισα. Φαρμάκι όλα. Τις ντομάτες τις πήρα 2 ευρώ. Πέρυσι οι τιμές τους ήταν πιο φθηνές. Δεν υπήρχε τόση ακρίβεια. Κάθε μέρα βρίσκεις άλλες τιμές» τόνισε μία κυρία, ενώ άλλοι είπαν: «Ακριβά είναι. Τα όσπρια είναι πανάκριβα. Είναι ναι ακριβή η ζωή. Δεν ξέρω πώς θα ζήσουμε» και «ήταν λίγο ανεβασμένες οι τιμές. Αγόρασα αχλάδια  στην τιμή των 1,50 ευρώ. Πέφτε η ποσότητα, παίρνουμε λιγότερα».

«Έχω ξοδέψει μέχρι στιγμής γύρω στα 60 ευρώ. Οι τιμές είναι ακριβές. Είμαι συνταξιούχος και έχω εγγόνια. Έχω ψωνίσει και για τα εγγόνια μου και  για εμάς. Τα παιδιά μου δεν βγαίνουν. Έχω αγοράσει 5 μήλα τα πήρα 1,80 ευρώ το κιλό» τόνισε συνταξιούχος, ενώ άλλοι που βγήκαν για αγορές στη λαϊκή είπαν: «Βρήκα το σταφύλι στα 2,90 ευρώ. Η  τιμή του είναι λογική για την εποχή του. Πέρυσι η τιμή του  είχε 2 ευρώ με 2,50 ευρώ. Έχω  ξοδέψει  στη λαϊκή αγορά συνολικά 25 ευρώ» και «οι καταναλωτές νομίζω έχουν δίκιο. Όλα είναι πανάκριβα. Μειώνουμε πράγματα, μειώνουμε την ποσότητα και για πόσο ακόμα δεν ξέρω.  Πού θα φτάσουμε…  ούτε φρούτο δεν μπορούμε να φάμε».

:Μόσχος: Οι τιμές είναι καλύτερες όταν έρχονται περισσότεροι αγρότες στις λαϊκές αγορές – Η απάντηση Σκρέκα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή ” Πρόσωπο με Πρόσωπο” και είπε ότι «στις λαϊκές αγορές οι τιμές στα μήλα αρχίζουν από 1 και 1,50 ευρώ και οι τιμές στα πορτοκάλια κυμαίνονται από 1 έως και 1,20 ευρώ. Τα χορταρικά είναι σε πάρα πολύ καλές τιμές. Είμαστε πολύ φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο κατά 50%. Εμείς είμαστε 30.000 αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα που πάμε στις λαϊκές αγορές, 20 χιλιάδες επαγγελματίες πωλητές και δουλεύουμε το λιγότερο 15 ώρες την ημέρα. Προσπαθούμε να δημιουργούμε έναν ανταγωνισμό και γι’ αυτό και πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα. Βλέπω τα σούπερ μάρκετ -εκεί είναι ολιγοπώλιο εκεί- δεν είναι ” ανοιχτά” όπως είναι οι λαϊκές καθώς έχουμε 5 χιλιάδες πάγκους καθημερινώς, 10 χιλιάδες πάγκους για την Ελλάδα. Δημιουργείται ένα ολιγοπώλιο όπου εκεί θέλει σίγουρα περισσότερους ελέγχους γιατί και εκεί έχουν ακριβότερο πετρέλαιο, δηλαδή υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι λαϊκές πάντως είναι το αποκούμπι των καταναλωτών και ζητάμε από τον αρμόδιο υπουργό να γίνει μια συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί, να έρθουν περισσότεροι και να έχουμε ακόμη καλύτερες τιμές στα προϊόντα» σημείωσε ο κ. Μόσχος. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όταν έρχονται περισσότεροι αγρότες  στις λαϊκές αγορές, οι τιμές είναι καλύτερες στα προϊόντα.

Ο κ. Σκρέκας σε αυτό το σημείο είπε ότι “συμφωνήσαμε να υπάρξουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα”  και ο κ. Μόσχος απάντησε: «Υπουργέ δεν είπαμε όχι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε: «Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να έρθουν περισσότεροι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Και έτσι κατευθείαν ο παραγωγός θα πουλάει τα προϊόντα του για να μειωθούν οι τιμές. Αλλά πείτε όμως ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι ντομάτες έχουν μειωθεί κατά 25%, τα μαρούλια κατά 17%, οι μελιτζάνες κατά 45%. Γιατί δεν λέτε ότι έχουν μειωθεί  οι τιμές τους τον τελευταίο 1, 5 μήνα όταν αρχίσαμε να κάνουμε ελέγχους στο χονδρεμπόριο και στην λαχαναγορά. H τιμή στη ντομάτα έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα. Βέβαια η τιμή της δεν έχει φτάσει εκεί που θέλαμε.. δηλαδή  κάτω από 1 ευρώ στον καταναλωτή στη λιανική. Αλλά πριν από έναν μήνα η τιμή της ήταν στα 2,50 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ντομάτα πωλείται κάτω από 2 ευρώ, κοντά στο 1,50 στη λαϊκή αγορά. Επαναλαμβάνω μιλάω για την λαϊκή  αγορά, δεν μιλάω για τα σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Μόσχος με τη σειρά του είπε ότι «οι λαϊκές αγορές είναι φθηνότερες 50% από τα σούπερ μάρκετ. Έχουν μια πτωτική πορεία τώρα τα προϊόντα».

 

  10 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα