Άλλαξε ξανά τροχιά το Oruc Reis κι επιστρέφει...

  13 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Άλλαξε ξανά τροχιά το Oruc Reis κι επιστρέφει...

Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αλλαξε πορεία

Το σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και τα πολεμικά που το συνοδεύουν.

Ωστόσο, μετά τις 03.00 σήμερα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας και ξαφνικά, πριν τις 05.00 έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται διαρκώς από την ελληνική πλευρά και ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν έκανε έρευνες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi).

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

 

  13 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα