Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

  16 September, 2020 ΑΡΘΡΑ
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Μεταβολή με π΄τωση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους

Ξαφνική θα είναι η μεταβολή του καιρού τα επόμενα 24ωρα, με κύρια χαρακτηριστικά τους  θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι θα φτάνουν έως και τα 8 Μποφόρ και τον υδράργυρο να σημειώνει πτώση σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας βαρομετρικό χαμηλό το οποίο τείνει να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά. Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιεί για ισχυρά φαινόμενα σήμερα στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ιονίου και του νοτιοδυτικού Κρητικού Πελάγους.

Σήμερα στη δυτική Ελλάδα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Μικρή εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

[Primis Player Placeholder]
10 Sec
Συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Πακιστανών στη Μεσαρά

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια μέχρι το μεσημέρι. Από αργά το απόγευμα στα νότια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί τη λήψη αυξημένων μέτρων λόγω θυελλωδών ανέμων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα το προσωπικό και τα πλωτά και χερσαία μέσα της προς τυχόν παροχή βοήθειας σε πλοία - μικρά σκάφη, πρόσωπα στη θάλασσα, ενώ κάνει έκκληση προς ετοιμότητα και παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί.

Eρχεται κακοκαιρία

Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ιανός" θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου σημειώνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις για τον καιρό κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

  16 September, 2020 ΑΡΘΡΑ