Αναβιώνει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας στο Μπιτζαριανό

neakriti  04 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αναβιώνει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας στο Μπιτζαριανό

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης δολοφονίας του κτηνοτρόφου Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος είχε πέσει νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι από έναν 59χρονο Κρητικό, τον Μάρτιο του 2016, σε περιοχή έξω από το Μπιτζαριανό, κοντά στο Καστέλι Πεδιάδος.

Ο 59χρονος αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το φονικό είχε σημειωθεί το απόγευμα της 22ας Μαρτίου του 2016 κοντά στο χωριό Μπιτζαριανό, στο Καστέλι Πεδιάδος. Εκείνη την ημέρα, ο 58χρονος Ανδρέας Κανάκης έπεφτε νεκρός, δεχόμενος μια σφαίρα από το όπλο που κρατούσε ο 59χρονος - σήμερα - κτηνοτρόφος. Όπως έγινε γνωστό, θύτης και θύμα φέρονται να είχαν κτηματικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο σημείο του αιματηρού περιστατικού - παρουσία δύο ακόμη ατόμων - με αντικείμενο συζήτησης τις κτηματικές διαφορές που τους χώριζαν. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στην περιοχή είχε μεταβεί μαζί με το θύμα ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος, ωστόσο, είχε παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγικού περιστατικού μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο είχε φτάσει στο σημείο, την ώρα που ο κατηγορούμενος, το θύμα και τα άλλα δύο άτομα συνομιλούσαν.

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον 59χρονο κατηγορούμενο να πυροβολεί - σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου - στο κεφάλι τον Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος. Σύμφωνα πάντα με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, ο ένας από τους δύο άνδρες τράπηκε σε φυγή για να γλιτώσει, με τον 59χρονο να πυροβολεί εναντίον του, χωρίς ωστόσο να τον πετυχαίνει. Εξάλλου, ο έτερος άνδρας έμεινε στο σημείο, μη μπορώντας να αντιδράσει από το σοκ που υπέστη. Αμέσως μετά, ο 59χρονος μπήκε στο αυτοκίνητό του και αποχώρησε από το σημείο.

Πρωτόδικα

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον 59χρονο για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας (εναντίον του ενός εκ των ατόμων που συνόδευαν τον αείμνηστο Κανάκη), επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών. Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης στον 59χρονο για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας. Σημειώνεται ότι από τα 27 έτη, εκτιτέα ποινή κάθειρξης για τον 58χρονο είναι τα 25 έτη.

Ελαφρυντικό

Τον Ιούλιο του 2017, το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων». Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια για τον καταδικασθέντα. Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3). Συγκεκριμένα, υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι, ενώ μειοψήφησαν οι τρεις δικαστές, οι οποίοι είχαν τη γνώμη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.

Εξάλλου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η υπεράσπιση του 59χρονου είχε ζητήσει από την Έδρα την αναγνώριση κι άλλων ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί η χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, αλλά και του ότι ο κατηγορούμενος ωθήθηκε στην πράξη του υπό καθεστώς απειλής. Ωστόσο, κανένα από τα δύο αυτά ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο από το δικαστήριο.

Από μηδενική βάση η εκδίκαση

Πάντως, μερικές ημέρες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η έφεση που ασκήθηκε τότε από την αρμόδια Εισαγγελία αφορούσε στο σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 59χρονο. Έτσι, η εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης θα γίνει στις 18 Μαρτίου από «μηδενική βάση».

 

neakriti  04 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ